Jak připravit vepřový bůček vcelku?
Vepřového bůčku na grilu se vůbec nemusíme bát. Pokud bylo prase zdravé, grilovaný bůček bude opravdovou lahůdkou. Připravit jej můžeme v zásadě dvěma způsoby.
Bůček můžeme připravovat buď na plátky, nebo vcelku. Chutnější je ale příprava vcelku. Ideálně týden vyzrálé maso osolíme (případně dle chuti namarinujeme) a dáme do uzavřeného grilu, který bude fungovat jako horkovzdušná trouba.
Maso nejprve zprudka opečeme a poté grilujeme při teplotě 100 – 150 stupňů. Příprava bude sice zdlouhavější, maso ale bude o to chutnější. Pokud v závěru grilování přidáme voňavé dřevo (švestka, třešeň), maso bude ještě výraznější.
Letní masová škola Františka Kšány
František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.