Kecanda - aneb povidla z černého bezu
Kecanda je starý český název pro povidla vařená z plodů černého bezu. Z tohoto polostromu se dá připravit spousta dalších lahůdek.
Bezinkové květy, které už brzy vyraší zkuste naložit do octa, medu a cukru a udělejte si ochucená a léčivá sladidla a sirupy. Plody známe jako "bezinky". Poslouží k výrobě tmavorudého bezinkového vín. V lidové kuchyni se z bezinek vařil i kompot zvaný "hural". Naši předci si bezu vážili, také říkali: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Víte, jak se lidově říká květům bezu?
a) Kosmatice - SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) Pamprdlice - SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.
Vítěz získá balíček koření od Kotanyi v hodnotě 500 korun společně s nůžkami na bylinky a lasagnerku od společnosti Zepter.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 31. května 2016!
Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.