Musí se při pečení otáčet s plechem?

Otáčet, či neotáčet s plechem, to je oč při pečení taky běží. Jednoznačná odpověď ale neexistuje. Všechno záleží na tom, jak dobře peče trouba. Horkovzdušné většinou rozmísťují teplotu rovnoměrně na všech místech, otáčení proto není potřeba.

U horkovzdušné trouby většinou vzduch fouká jedním směrem, při přípravě například muffinů proto můžete pozorovat, jak se těsto naklání na jednu stranu. V půlce pečení se proto vyplatí plech otočit.

Jiná situace je u starších plynových nebo elektrických trub, které kvůli svému stáří nemusí péct na 100 %. Otáčení plechu je v takových případech prakticky nutností, jinak hrozí, že některá místa nebudou dodělaná.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.