Fazole zapékané se zeleninou 5.2.2005

Suroviny:
100 g suchých bílých fazolí, 100 g suchých červených fazolí, olej, cibule, 1 strouţek česneku, 2 pórky, 2 mrkve, 1/2 salátové okurky, 100 g žampiónů, 1 dl suchého bílého vína, 1 dl zeleninového vývaru, sůl, mletý bílý pepř, 1 citrón, 2 vejce, 1 dl sladké smetany, kopr.

Postup:
Fazole přebereme, propláchneme a den předem namočíme do studené vody.
Druhý den je ve stejné vodě uvaříme do poloměkka.
Na rozehřátém oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, pórek na kolečka, přikryjeme a několik minut dusíme.
Potom přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na nudličky, okurku nakrájenou na kolečka, očištěné žampiony nakrájené na plátky a scezené okapané fazole.
Podlijeme vínem, 2 dl vývaru z fazolí, opepříme, osolíme, přidáme šťávu z 1/2 citrónu, přikryjeme a při mírné teplotě dusíme 40 minut doměkka.
V zeleninovém vývaru rozšleháme vejce, smetanu, sůl a nasekaný kopr.
Do vymaštěné zapékací mísy rozložíme fazolovou směs, zalijeme vejci a ve vyhřáté troubě zapečeme. Podáváme pokapané šťávou z druhé půlky citrónu.

Vaříme s Habadějem v sobotu 5.2.2005 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.