Domácí cejlonský kečup 18/9/2004

Suroviny:
1 kg vyzrálých rajčat
2 velké cibule
6 stroužků česneku
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
1 lžička kari koření
1 lžička mletého zázvoru
1 - 1,5 dkg cukru
ocet podle chuti
1 lžíce sekaných rozinek
2 - 3 lžíce na drobno sekaných mandlí
1 lžíce soli

Postup:
Rajčat spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek pokrájíme na jemno a spolu s rajčaty necháme rozvařit. Přidáme ostatní suroviny, svaříme na hustotu marmelády a ještě teplé plníme do skleniček. Sklenice obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme dekou a necháme vychladnout.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.