Staročeský houbový kuba (od Ing. Barbory Hernychové)
Suroviny: 500 g velkých ječných krup, 50 g sušených hub, 3 cibule, 3 stroužky česneku, máslo (sádlo), olivový olej, sůl, pepř, kmín, majoránka
Postup:
Kroupy uvaříme v osolené vodě s trochou olivového oleje. Po 30 minutách je zrno akorát uvařené a zároveň stále křupavé. Po uvaření necháme asi 5 minut dojít a pak scedíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme česnek, sůl, kmín a podusíme předem uvařené sušené houby. Zapékací mísu nebo jinou vhodnou nádobu vymažeme máslem (případně sádlem). Do mísy vložíme kroupy a promícháme s olivovým olejem. Poté vmícháme směs hub s cibulkou a česnekem a ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Povrch poklademe plátky másla či pokropíme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme. Podáváme nejlépe s kysanou zeleninou (pickles), která chuťově pokrm výborně doplní.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.