Nevíte, jak se zachovat, když najdete zraněné nebo opuštěné zvíře? Víme, kam se obrátit o pomoc

30. duben 2023 21:13

Na koho se obrátit, když najdete zraněné zvíře nebo opuštěné mládě? Nejlepší bude, když hned zavoláte na spádovou záchrannou stanici pro handicapované živočichy. V té, která dříve sídlila v Libštátě na Semilsku, a kam spádově patřilo i Hořicko a Novopacko, už  ale pomoc nehledejte.  

Víc se dozvíte od Petry Zíkové, přírodovědkyně a členky Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Křižánky. O informace ji požádala redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

S Petrou Zíkovou jsme se před několika lety sešli v Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Libštátě na Semilsku. „Tato záchranná stanice fungovala na území Libereckého kraje a na území Královéhradeckého kraje fungovala vlastně jen na Hořicku a Novopacku. A fungovala asi 35 let.“

„Paradoxně Křižánky, které fungují na Jičínsku, se staraly o záchrannou stanici, která Jičín a Jičínsko vůbec na starosti neměla, vysvětluje Petra Zíková.

Ta záchranná stanice je ale v současné době uzavřena. Proč? „Bylo to proto, že tato stanice prostě fungovala na soukromém pozemku a její hlavní pracovník, pan Včelák, už byl v důchodovém věku. Tím, že právě tato stanice byla na soukromém pozemku, tak se strašně špatně hledal člověk, který by ji převzal.

„To ale neznamená, že by lidé z těch obcí, kde jsme se o zvířata starali, neměli kam zavolat. Záchranná stanice byla součástí národní sítě záchranných stanic a takzvaná ta ORP (Obec s rozšířenou působností) je převzaly pod sebe, doplňuje Petra Zíková.

Čtěte také

Ti lidé, kteří by chtěli pomoci přírodě, pomoci handicapovanému živočichovi, kam se mají ozvat? Kde mohou kontaktovat jiné zařízení? „Plochu, kterou spravovala Záchranná stanice v Libštátě, si rozdělily dvě stanice, Liberec a Jaroměř. Zároveň bych ještě chtěla upozornit, že existuje ještě také Záchranná stanice ve Vrchlabí, ale ta působí pouze na území Krkonošského národního parku. Když jsou třeba z ORP Nová Paka, tak možná budou volat do Vrchlabí a ne do Jaroměře, ale ty stanice se už pak jistě mezi sebou dohodnou.

A kam můžeme volat z regionu Jičínska? „Jako předtím, do Poděbrad. Jičín vždy patřil pod Poděbrady. Tím ale, že Záchranná stanice v Libštátě měla tu v uvozovkách šéfovou, tedy mne, v Jičíně, tak jsme zvířata z Jičínska brali a předávali buď do Libštátu nebo do Poděbrad. Každopádně na Jičínsku pořád zůstávám i já, a mé telefonní číslo je na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody - Křižánky. Budu nadále spolupracovat a pokud nebudu schopna se o zvířata postarat sama, tak je přesunu dál, do Poděbrad.

Spustit audio

Související