Nemoc králů nebo také pakostnice, čili dna. Jaké jsou příznaky a léčba? To ví MUDr. Petr Bradna

13. září 2016

Radioporadna: Doc. Petr Bradna, CSc. z Fakultní nemocnice Hradec Králové - revmatologická poradna - Nemoc králů nebo také pakostnice, čili dna - popis, příznaky a léčba. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Dna neboli pakostnice (pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra) je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu.

Nejčastěji je postižen kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie.

Nemoc postihuje muže daleko častěji než ženy, je vlastně poruchou látkové výměny, v jejímž důsledku dochází k nadměrné produkci kyseliny močové v organismu. Tato látka pak krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.

Velmi často bývají postiženy malé klouby palců na noze, ale postiženy mohou být i klouby velké, třeba kolena nebo ramenní kloub.

nohy (ilustr. obrázek)

Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil - v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1-2 % obyvatel západního světa.

Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů u populace, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změny ve způsobu stravování.

Základním opatřením je změna jídelníčku, zejména přechod na vegetariánský nebo polovegetariánský způsob stravování. Velký význam má podpora činnosti ledvin, které jsou v důsledku dny náchylnější k tvorbě ledvinových kamenů.

V akutní fázi, která bývá velmi bolestivá, je přínosná detoxikace organismu od nahromaděných homotoxinů.
(Zdroj: Wikipedie)

Spustit audio