Nejromantičtější pořad v éteru je tady: Startuje Zlatá láska plná dojemných příběhů manželských párů

4. září 2023

Na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu si nenechte ujít jeden z nejromantičtějších pořadů, který budeme vysílat. Soutěžní pořad Zlatá láska se od září rozjíždí v pravidelném víkendovém rytmu a je o párech, které spolu žijí v manželském svazku 50 a více let. Který příběh vás chytí za srdce?

Uslyšíte příběhy zlatých manželství, která prověřil čas. Ze stovek přihlášek jsme vybrali 25 tklivých příběhů, které ještě prošly zúžením poroty, a od září do prosince odvysíláme 15 finálových příběhů Zlaté lásky. Konečného vítěze vybere porota složená z ambasadorů projektu – zlatého manželského hereckého páru – Carmen Mayerové a Petra Kostky. Svou Zlatou lásku pak určí i sami posluchači v prosincovém internetovém hlasování.

Čtěte také

Vítěznému manželskému páru, který vybere porota, vystrojíme zlatou svatbu s obnovením manželského slibu, zajistíme svatební hostinu, obstaráme prstýnky, kytici a svatební cestu spojenou s lázeňským pobytem. Odměněny budou i manželské páry vybrané porotou na druhém a třetím místě a manželský pár vybraný posluchači hlasováním na webu.

Moderátoři Carmen Mayerová a Petr Kostka byli sami zaskočeni, kolik přišlo přihlášek. „Bylo to neuvěřitelné. Nenapadlo mě vůbec, kolik přijde dopisů a že budou tak krásné. Bylo nám ctí, že jsme byli osloveni pořadem provázet. Příběhy jsou si podobné, a přitom je každý ten osud absolutně jiný. Bylo to těžké vybírání,“ vyznává se Petr Kostka.

„Samozřejmě jsem byl do toho zavlečen svou ženou. Já jsem strašně líný člověk, ale Carmen řekla ‚Musíš, tady máš četbu a koukej se s tím nějak poprat‘. Takže jsme to četli každý úplně sám. Carmen jindy a jinde v jiném pokoji, já jindy a jinde. Poctivě jsem to všechno přečetl a začal vybírat.“

Carmen Mayerová a Petr Kostka se náhodně setkali s jedním soutěžícím párem ve Filipově. Manželé Podzimkovi

Petr Kostka přiznává, že všechny dopisy ho dojaly. „Osobně bych vybral všechny, protože každý ten manželský pár je román.“ „Některé příběhy mě rozesmály, ale neumím přesně říct, podle čeho jsem vybírala, někdy to byla čistě ženská intuice,“ popisuje Carmen.

Příběhy mají společnou jednu zásadní věc: lásku. „A také pokoru. Dojímaly mě příběhy, které psaly za ten pár děti nebo vnoučata. Je to tak hluboce lidský,“ rozněžňuje se Carmen.

„Přejme posluchačům, ať si v příbězích opravdu psaných životem najdou vlastně i moudrost, která se skrývá po těch 50 letech společného života. Poučení, možná inspiraci pro ty mladší. A my se i na to, jak to bude znít ve vysílání a co uslyšíte, moc těšíme.“

Dojemné lidské příběhy o skutečné lásce si můžete ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu poslechnout každou sobotu a neděli po 16. hodině.

Petr Kostka, Carmen Mayerová a Tereza Kostková

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.