Nejlepší recept na domácí tatarku nám prozradil Ivan Vodochodský
Ať už grilujeme zeleninu nebo maso, často k tomu milujeme nejrůznější omáčky. A rozhodně vede ta tatarská. „Když uděláte tuhle tatarku, lidi vám urvou ruce. V životě už si nedáte koupenou,“ říká Ivan Vodochodský.
- 200 g kupované majonézy
- 4 domácí kyselé okurky
- 50 g kyselých houbiček
- 1 cibule (může být i jarní cibulka s natí)
- 20 neslaných kapar v nálevu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- citronová šťáva z půlky citronu
- špetka bílého pepře
- 1 lžička worcesteru
- 1 lžíce bílého vína
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
Postup
Okurky, houbičky, cibuli a kapary hodíme do robotu. Krátce rozsekáme – jen na hrubší kusy. Můžeme i ručně vše nakrájet.
Takto upravené smícháme s majonézou, přidáme bílý pepř, worcester, trošku bílého vína, ale ne moc, aby výsledná tatarka nebyla moc tekutá.
Můžeme ochutit hořčicí a citronovou šťávou.
Přidáme lžičku startovací kultury, to znamená přidat trošku jogurtu nebo zakysané smetany. Promícháme a ochutnáme. Olíznutou lžičku už do tatarky nedáváme, v případě potřeby dalšího ochutnání si vezmeme lžičku čistou.
Taková tatarka v lednici vydrží třeba půl roku. Ani s cibulí se nic nestane, v případě, že se použije fermentační pomůcka v podobě startovací kultury.
Tip: Pokud někomu vadí syrová cibulka, i zde je řešení. Dáme vařit víno a tu nakrájenou cibulku v něm na 10 vteřin převaříme. Tím zarazíme syrovost. Scedíme a zchladíme.
LÉTO NA GRILU
Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.
Ivan Vodochodský
Narodil se v Praze-Krči jako prvorozený syn sládka pražského nuselského pivovaru. Nastoupil do učení na číšníka do věhlasného hotelu Alcron. Po půl roce ho přeřadili na kuchaře. Vyučil se, hotelovou školu dodělal, a stal se z něj odborník na studenou a mezinárodní kuchyni.
Po revoluci pracoval jako vedoucí hotelu, posléze provozoval divadelní klub, kde se mu povedlo vytvořit originální malou scénu s vinárnou. Později moderoval pořad Mňam aneb Prima vařečka. Podobně vařil i na TV Nova nebo v rádiu Frekvence 1. V posledních letech zúročil najedené zkušenosti a stal se respektovaným gastronomickým odborníkem a poradcem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.