Nejlepší bramborák hledali na slavnostech v Jičíněvsi. Vzdali tak hold bramborám i jejich pěstitelům

27. říjen 2019

Jičíněveská mateřská a základní škola už poněkolikáté spojila příjemné s užitečným a přispěla k netradičnímu setkání obyvatel obce a okolí, školáků a jejich rodičů, přátel i příznivců.

Základem školních slavností v Jičíněvci je vztah k přírodě a k zemi. V posledních dvou letech tak připravili například Stromkovou slavnost, otevírali "okna" do vesmíru, zvali na Žně postaru a na Dožínky. Atmosféra byla vždycky skvělá, jak jsme se o tom ostatně znovu přesvědčili na letošní podzimní Bramborové slavnosti.

Čtěte také

Radost vítězů soutěže O nejlepší bramborák se mísila se zvuky ze sousední Zahrady poznání, her a dobrodružství, ve které samozřejmě nemohl chybět ani ohýnek, v němž si kdysi pasáčci pekli brambory.

„Děti soutěží, třeba skáčou v pytlích a vyplňují kvíz. Tak získají bramboru, se kterou dojdou do dílny a tam vyrábějí zvířátka, strašidla nebo postavičky," popisuje další program slavnosti ředitelka školy Darina Šindlářová, která je mile překvapená, kolik lidí se zúčastnilo a kolik soutěžících nabízí svůj "nej" bramborák.

Školáci v Jičíněvsi dobře vědí, jak se brambory pěstují a sklízejí

„Na začátku nového školního roku jsme se rozhodli, že budeme věnovat pozornost bramborám. Vloni nás zajímala hlavně jablka, předtím obilí a žně. Využili jsme toho, že v sousední vesnici máme soukromé zemědělce, kteří brambory pěstují," vysvětluje ředitelka, která s pěstiteli domluvila exkurze pro předškoláky i školáky.

U galerie v bramborové dílně

Děti se svezly na bramborovém kombajnu, zkoušely vybírat brambory ručně z řádku, navštívily třídírnu a o bramborách zjistily spoustu zajímavostí. I hodinami prvouky, přírodovědy nebo výtvarné výchovy se "koulely" brambory.
„Všechno vyvrcholilo právě Bramborovou slavností, abychom do našeho záměru vtáhli taky rodiče a prarodiče."

Brambory, kam se podíváš

V jičíněveské školní podzimní dílně také dominují brambory.

„Záleží, jakou má kdo představivost, ale už samotný tvar brambory často inspiruje. Máme tady i kaštany, jeřabiny a žaludy a dětská fantazie je obrovská! Támhle třeba tvoří sněhuláka, další zkouší kočku, ježka nebo prasátko," ukazuje asistentka pedagoga Marie Tošnerová, která pochází z rodiny velkých milovníků brambor.

Malí výtvarníci se přiznávají, že k jejich oblíbeným pokrmům patří americké brambory a hranolky, ale pochutnají si i na klasických vařených.

A aby slavnost oddenkových hlíz byla jaksepatří, dostávají pak na závěr ti, kteří připravili nejlepší bramborák mimo jiné i krabičky bramborového škrobu a pytle regionálních brambor od pěstitelů Bíškových.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.