Ne a ne odjet. Cizinec nerespektoval ani rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

10. září 2018 11:37

Policisté královéhradeckého kraje v těchto dnech sdělili podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí 56letému cizinci, který měl v polovině června opustit naši republiku. Muž z jednoho státu bývalého Sovětského Svazu přijel do České republiky v červnu 2003 a zažádal o azyl, který mu na konci roku 2005 nebyl udělen. 

Proti rozhodnutí si podal žalobu a následně i kasační stížnost, kterou Nejvyšší správní soud odmítl a přikázal, že musí odjet do dubna 2006. Což však nerespektoval a na našem území zůstal.

Cizinec podezřelý ze žhářství dopaden. Škoda se pravděpodobně vyšplhá do miliónů

Požár na poli u Bystřice na Benešovsku

Policisté z obvodního oddělení Jičín včera v podvečerních hodinách dopadli muže, který je podezřelý ze zapálení zemědělských skladů a pole v Čejkovicích na Jičínsku. Policisté vyjížděli na oznámení, že se někdo dobývá do zemědělského objektu a po vyrušení majitelem se dal na útěk. Ačkoliv se policistům muže podařilo během půl hodiny dopadnout, muž stihl založit několik požárů a podpálit zemědělské sklady s uloženým senem a slámou a přilehlé pole.

V srpnu 2011 ho pražští policisté zadrželi bez platného povolení k pobytu i bez platného cestovního dokladu a vydali správní vyhoštění na jeden rok. Území opět neopustil a na policisty narazil až o rok později (srpen 2012), kdy mu opět vydali správní vyhoštění, tentokrát na tři roky. Ani tehdy však nevycestoval a požádal si opět o mezinárodní ochranu, kterou mu i přes kasační stížnost Nejvyšší správní soud v květnu letošního roku zamítnul.

Policisté z pořádkové jednotky se připravují k zásahu

Muž zase obdržel příkaz k opuštění republiky, které neakceptoval a nadále po uplynutí výjezdního příkazu zůstal u nás.

Na začátku července byl přistižen při drobné krádeži v jednom obchodním domě. Policisté zjistili, že měl být již měsíc mimo naší republiku.

Muže zadrželi a umístili v zařízení pro zajištění cizinců, kde bude čekat na verdikt soudu nebo rozhodnutí o správním vyhoštění. S největší pravděpodobností však bude posazen do letadla, které s ním po 15 letech zamíří konečně do jeho domoviny.

autor: Milan Baják | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související