Návštěva u historičky Věry Vlčkové

11. srpen 2013

Historičku Věru Vlčkovou navštívíme v pořadu, který s ní ve městě jejího dětství natočila Eva Zálešáková.

Tím městem je Česká Skalice, pro mnohé spojená především se jménem spisovatelky Boženy Němcové, malé Barunky Panklové, a nedalekým ratibořickým údolím.

Česká Skalice ale měla i svůj vlastní život malého českého města, a právě o něm vypovídají paměti, které Věra Vlčková vydala s podtitulem "Vyprávění, co v České Skalici bylo a jak se žilo".

Ač je autorka renomovaná regionální historička, nemusíte se obávat nudných faktografických exkurzů do města v čase, který se z dnešního pohledu jeví jako velmi idylický.

Součástí knihy jsou osobité vzpomínky a vyprávění pamětníků, zápisy s českoskalických matrik, pamětních knih školních, městských a ze spolkových kronik.

Socha Barunky Panklové v Jiřinkovém parku Muzea Boženy Němcové v České Skalici

Zachycují nejen dějinné události, ale i příběhy - leckdy až anekdotické, které výmluvně dokumentují období od druhé poloviny 19. století do 30. let století minulého.

Práce na obsáhlém díle, věnovaném památce předků a všech sousedů českoskalických, je ale dnes už pro Věru Vlčkovou minulostí.

A tak se dozvíte nejen to, na čem právě pracuje, ale také třeba kam ji zavedlo pátrání po osudu Petra Birona, vévody Kuronského, otce Kateřiny Vilemíny Zaháňské, kterou dítka školou povinná znají jako paní kněžnu z Babičky Boženy Němcové, větší a poučenější pak jako přítelkyni rakouského knížete Metternicha.

Ale to bychom předbíhali ... přijměte naše pozvání k letnímu posezení se ženou, pro kterou úcta k odkazu předků není jenom zdvořilostní frází. Zjistíte, že i regionální, „malá" historie přináší velká a vzrušující témata.

Příjemný poslech pořadu Návštěva v neděli 11. srpna 2013 po 17. hodině přeje autorka Eva Zálešáková.


Zvětšit mapu
autor: Eva Zálešáková
Spustit audio