Nahnilé ovoce nenechávejte na stromech. A ani pod nimi ležet. Rady zahradníka Františka Hlubockého

24. říjen 2016

Radioporadna: zahradník František Hlubocký a zazimování zahrady. Dezinfekce půdy na podzim. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Je už teď všechno ovoce zralé?
Ano, už i ty pozdní odrůdy. Lidé ale dělají často chybu - nechávají na stromech jablka, která jsou nahnilá. A to je opravdu špatně, protože nahnilost způsobuje houba, která se z těchto jablek pak dostává za kůru a příští rok infikuje další plody. A pozor, nenechávat nahnilá jablka ani ležet pod stromy. Musí se zlikvidovat. Třeba je dát do kompostu, ale takového, který můžeme mít třeba tři roky. A navíc je přikrýt listím nebo trávou, aby se větrem nešířily spóry plísní.

Padají také poslední ořechy a spousta listí z ořešáků.
Těm, kdo mají malou zahradu a malý kompost, doporučuji listí z ořešáků odvézt, nedávat ho na kompost, protože dlouho tlí.

Zahradní kolečko s rýčem - hlavní cena soutěže Dva za dva

Jak naložit se zeleninou, kterou máme ještě na zahradě? Například mrkev, petržel nebo celer.
Doporučuji, s ničím nespěchejte. Hlízy a cibule nejvíc přirůstají právě v říjnu a podle počasí v listopadu. Já mám - v nížině - odzkoušeno, že krásně zimují na záhonu (kromě celeru). Před příchodem mrazu jim ostříhám nať, shrabu listí pod stromy a tím listím záhony se zeleninou zasypu.

Jak připravit na zimu trávník?
Doporučuji ho pečlivě vyhrabat, vyčistit a sekané trávníky určitě provzdušnit. Největší chybou je ten zmáčknutý, polehlý, vlhký trávník. Na něm se pak vytvářejí kola, která má na svědomí plíseň sněžná. Ti, kdo mají pravý kanadský trávník, by ho měli pohnojit podzimním hnojivem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.