Náchodská nemocnice spouští nový léčebný postup pro vybrané pacienty s covidem. Otevírá stacionář

24. únor 2021 10:34

Nemocnice v Náchodě zahajuje provoz stacionáře určeného pro vybrané lidi s koronavirem. Skupina rizikových pacientů bude léčena podáváním rekonvalescentní plazmy nebo jiných, nově vyvinutých, léčivých přípravků obsahujících specifické protilátky proti nemoci covid-19. 

Stacionář je určený pro pacienty s mírným průběhem tohoto onemocnění, u kterých ale hrozí vysoké riziko progrese do závažné formy.

Čtěte také

Včasná léčba vysoce rizikových pacientů totiž může podle lékařů výrazně navýšit šanci na mírnější průběh nemoci a následné uzdravení.

Nový léčebný postup by mohl snížit počet pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci. Takových je momentálně v náchodské nemocnici 120 a většina ve velmi vážném stavu. Situace je podle zástupců nemocnice stále kritická.

Zmiňovaná speciální léčba ale není vhodná pro každého člověka s koronavirem.

Lékaři z nemocnice tipují ve spolupráci s praktiky ty pacienty, kteří speciální léčbu dostanou. Vybraní lidé dostanou s předstihem informaci, že v případě podezření na nákazu onemocněním covid-19 by měli být otestováni a v případě pozitivního výsledku testu pak prostřednictvím praktického lékaře objednáni na tuto léčbu.

V České republice vznikají speciální poradny pro lidi, kteří prodělali covid 19 a stále u nich přetrvává porucha čichu a chuti (ilustrační foto)

Léčbu je nutné, třeba podáním zmiňované rekonvalescentní plazmy, zahájit co nejdříve, ideálně do tří dnů od prvních příznaků nemoci.

Nemocnice Rychnov přijímá do svého stacionáře zejména pacienty s vysoce oslabenou imunitou, onkologické a dialyzované pacienty.

Čtěte také

Také pacient pro příjem do Náchoda musí splnit z celé řady podmínek alespoň jednu. Člověk například musí být po transplantaci orgánu, kostní dřeně, nebo s plicní hypertenzí. K přijetí do stacionáře jsou vhodní také třeba lidé se zvýšenou srážlivostí krve, a nebo silnou obezitou.

A samozřejmě stejně jako v Rychnově, kde tuto léčbu zahájili minulý týden a to po velmi dobrých zkušenostech ze zahraničí, také onkologičtí nebo dialyzovaní pacienti.

Podání rekonvalescentní plazmy nebo léčivého prostředku obsahujícího specifické protilátky je jednorázové. Celkový pobyt ve stacionáři trvá 3 až 5 hodin. Možnosti léčby jsou ale v obou nemocnicích limitované dostupností a objemem léčivých prostředků a samozřejmě také kapacitou stacionáře.

Spustit audio

Související