Náchodská nemocnice má novou podiatrickou ambulanci. Zájem lidí je větší, než lékaři čekali

2. červenec 2021 13:34

V areálu náchodské nemocnice začala fungovat nová podiatrická ordinace. Zaměřuje se na léčbu pacientů s vadami nohou. Podle zdravotníků je jediná na Náchodsku, odpovídá tomu i zájem pacientů. Termíny na celé léto už jsou obsazené.

Čtěte také

Do nově otevřené ambulance právě přichází šedesátník Miloslav. Několik měsíců ho trápí bolesti levé nohy. Největší potíže má podle svých slov večer, kdy na nohu téměř nemůže došlápnout.
„A mě to bolí tady na té straně."

Lékařka Veronika Polanská pacienta pozorně vyslechla, následně mu provádí sérii vyšetření.
„Tohle je vyšetření na podoskopu, kde vidíme ony plosky dole. Je vidět, že každá ploska je jiná. Ta levá, bolestivá, je deformovaná."

Vyšetření na podoskopu v nové podiatrické ambulanci náchodské nemocnice

Tomuto pacientovi předepíše lékařka speciální vložky do bot. Ty by mu od potíží alespoň částečně mohly pomoct.
„Dobré je to. Už můžete dolů."

Čtěte také

Podiatrie je obor, který zjednodušeně řečeno řeší všechny problémy od kotníků dolů. Týkají se lidí bez rozdílu věku i pohlaví.
„Spektrum pacientů je obrovské. Začíná už v dětském věku při plochonoží a dalších běžných problémech. Ale týká se i pacientů s těžkými vadami, ať už se jedná o revmatickou nohu, která potřebuje zvláštní péči, nebo diabetickou nohu, která je úplně samostatným syndromem."

Nové pacienty v ambulanci aktuálně objednávají až na září. I proto, že pro ně mají vyčleněný pouze jediný den v týdnu. Rozšíření provozní doby by sice podle samotné lékařky bylo potřeba, zatím to ale z personálních důvodů není možné.

Spustit audio

Související