Nečekejte na Godota, ten nepřijde. O správnou obuv a chůzi vašich dětí se musíte postarat vy

18. leden 2019

Podiatr MUDr. Miroslav Havrda v naší radioporadně z rozhlasové kavárny na téma: anatomie chodidla a jeho nejčastější patologie. V čem chybujeme při nákupu dětské obuvi? Vyšetření na podoskopu.

První capáčky dostalo vaše miminko jako ozdobu do kočárku, ale už za rok stojíte před obchodem s obuví a batole v kočárku musí mít kšíry, abyste ho chvíli udržela sedět. Podle jakých zásad vybírat boty a platí, že dražší jsou kvalitnější?

Když vás bolí hlava, měli byste se začít zajímat o své nohy. S čím vám pomůže podiatr?

Oteklé nohy

MUDr. Miroslav Havrda hostem naší radioporadny na téma: správná péče o vaše nohy a chodidla. Nohy odrážejí celkovou vitalitu organismu, jak se cítí vaše nohy, tak se cítíte celkově ve svém těle. 

Nabídka v sortimentu dětské obuvi je nepřeberná stejně jako množství názorů tchyně nebo kamarádky. Nechat jej raději bosky, nebo koupit co nejvyšší kotníkové boty, jak to řešit s domácím obutím a co když se nám zdá, že má dítě ploché nohy? Všechny tyhle otázky jsou namístě.

Získané vady nohou jsou totiž velmi častým problémem dětí i dospělých, který stojí za bolestmi zad nebo hlavy a mnohdy i nutností operace ve vyšším věku. Přitom stačilo málo: správně vybírat obuv a dbát na prevenci.

Nesprávné obutí a nedostatek přirozeného pohybu dnešních dětí si vybírá svou daň.

Vyšetření na podoskopu

Nejrozšířenější ortopedickou vadou, to jest podélně plochou nohou, trpí až 75 procent populace. Důvodem je kromě špatné obuvi fakt, že kluci obvykle prosedí odpoledne u počítače a dívky v kavárně.

Aby vaše dítě neřešilo něco podobného za pár let, začněte hned od počátku pečlivým výběrem obutí a dbejte na to, aby se první botičky pořádně proběhly. Zabráníte tak mimo jiné šmajdání, vbočeným kotníkům a dalším neřestem.

Celou radioporadnu s MUDr. Miroslavem Havrdou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související