Na Trutnovsku volí prezidenta i senátora. Poprvé v historii odevzdají hlasy do jedné obálky

12. leden 2018 10:40

Voliči půjdou dnes a zítra k prvnímu kolu prezidentských voleb. Ve volebním obvodu 39 na Trutnovsku budou zároveň ve druhém kole vybírat i senátora. A právě na Trutnovsku nemusí být tyto volby úplně bez problémů. 

Na to, že letošní volby budou na Trutnovsku o něco složitější než jiné, upozornil ústy mluvčí Petry Báčové i Český statistický úřad: „Pro okrskové volební komise v obvodu číslo 39 Trutnov může být situace v některých ohledech složitější. Protože je poprvé v historii použita jedna úřední obálka pro dva druhy voleb."

A právě jedna úřední obálka pro dva druhy voleb může být i příčinou situace, které se obávají někteří námi oslovení komisaři. Nelze totiž vyloučit možnost, že by se někdo dostal k volebním lístkům i dřív, než až ve volební místnosti. A pokud získá lístky člověk s voličským průkazem, který nemá právo volit v obvodě 39 senátora, a přidá je do obálky k prezidentské volbě, nikdo to nezjistí.

Obavy má ale například i tajemník Městského úřadu v Peci pod Sněžkou Michal Berger: „Cizí volič na voličský průkaz, se může někde na hotelu, na penzionu, dostat k těm volebním lístkům, a prostě je tam bude moci vhodit. To tak je. To mi nikdo nevymluví."

03719989.jpeg

Volební komise dostaly za úkol hlídat i možné falzifikáty voličských průkazů nebo to, jestli průkazy nejsou z té série, která se vloni ztratila.

Potvrdil to místopředseda komise v Hostinném Jiří Prošvic: „Máme si pečlivě prohlédnout, jestli to opravdu není nějaký opis, jestli to není nějaký falzifikát. Ale jestli to bude nějak dobře udělané, tak nevím jestli to poznáme."

V souvislosti se souběhem voleb chystá jak hradecký krajský úřad, tak i ministerstvo vnitra rozsáhlejší kontroly.

To potvrzuje mluvčí resortu Klára Pěknicová: „Při volbách na Trutnovsku zkontrolují zaměstnanci ministerstva vnitra průběh hlasování ve volebních místnistech ve více než 30 obcích. A sčítání hlasů ve více než 10 obcích."

Jenže volebních okrsků je na Trutnovsku 179 a jasné tedy je, že zkontrolovat všechna místa nebude možné. Podle ministerstva se ten, kdo se pokusí o podvod, dopustí trestného činu maření přípravy a průběhu voleb.

autor: lcz
Spustit audio

Související