Na herce Petra Čepka vzpomíná jeho mladší dcera Kristýna: Na chalupě v Kalné byla rodina moc šťastná

6. říjen 2024

Petr Čepek patřil bezpochyby mezi největší herecké hvězdy, které nás nepřestávají bavit. Ať už to je v komediích jako Vesničko má středisková, Obecná škola, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Trhák nebo v psychologicky náročnějších kusech typu Dobří holubi se vracejí, Údolí včel, Adelheid nebo Lekce Faust.

Přestože se tento charismatický herec a nesmírně čestný a zásadový muž narodil v Praze, velkou část svého života spojil s naším regionem.

Čtěte také

Svoji chalupu v Horní Kalné si oblíbil natolik, že se mu tahle vesnička v podhůří Krkonoš stala doslova druhým domovem. Trávil tu všechny volné chvíle.

Ještě než před 30 lety, 20. září 1994, ve vrchlabské nemocnici prohrál náročný boj s rakovinou, zvolil si zdejší hřbitůvek za místo posledního odpočinku.

Na svého otce, společné chvíle na chalupě, radosti i trable, které s sebou nese herecká profese, zavzpomínala společně s redaktorkou Eliškou Pilařovou jeho mladší dcera Kristýna.

Je to 30 let, co Petr odešel. Ale já mám stále pocit, že tady s námi je. Ono se to tak říkává, ovšem on byl tady na chalupě velice šťastný. A vy určitě taky.
„Naprosto. Já jsem asi do svých 14 let nepoznala jiné prázdniny než na chalupě v Horní Kalné. A vůbec mi to nevadilo, protože veškerý volný čas rodinou jsme trávili tam. Hodně mi to obohatilo a určilo dětství. Jsem za to nesmírně vděčná.“

Petr Čepek a Iva Janžurová ve filmu Petrolejové lampy

„Malá Strana v Praze, kde jsem vyrůstala, je sice úžasná, ale chyběla mi tam příroda. Pro rozvoj je dítěte skvělé, když se potká s nádhernou přírodou Podkrkonoší, ale třeba i se zemědělskými zvířaty.“

Vzpomínku na herce Petra Čepka s jeho mlaší dcerou Kristýnou pro vás zaznamenala reportérka Eliška Pilařová. Na pořadu, ve kterém byly použity ukázky z filmů Tři veteráni a Adelheid, dále spolupracovali mistr zvuku Tomáš Hroch a dramaturg Jaroslav Pokorný. Příjemný poslech.

Příjemný poslech!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související