Na 12 místech Královéhradeckého kraje platí na řekách povodňové stupně. Hasiči dál toky monitorují

5. únor 2024 14:18

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji dnes dosáhly povodňových stupňů na 12 místech. Na nejvyšším, třetím povodňovém stupni, ohrožení, je Labe od rána ve Vestřevi na Trutnovsku. Dopoledne vystoupalo Labe na třetí povodňový stupeň i pod přehradou Les Království u Dvora Králové nad Labem. 

Čtěte také

„Zatím evidujeme jen jednotky zásahů a jsou spíše preventivní. Dobrovolní hasiči kolem Rudníku a Mladých Buků na Trutnovsku monitorují toky, kde bývají často problémy při zvednutých hladinách řek. A v Hostinném místní jednotka pomohla s regulací vody v náhoně nedaleko mateřské školy, která byla vodou zasažena už o Vánocích,“ říká mluvčí krajského ředitelství HZS Martina Götzová.

Druhý povodňový stupeň byl dopoledne na Labi ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem, na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku a na Zdobnici ve Slanině nad Zbodnicí na Rychnovsku. Vodohospodáři zvýšili odtoky z přehrad. Vyplývá to z dat Povodí Labe. Právě zvýšený odtok z přehrady Les Království je důvodem třetího stupně pod přehradou.

Čtěte také

Z přehrady v poledne odtékalo 100 metrů krychlových vody za vteřinu, zatímco v neděli ráno to bylo asi 11 metrů krychlových za vteřinu. Hladina vody v přehradě se od neděle zvýšila téměř o čtyři metry.

Ve Vestřevi, který leží nad přehradou, dnes v poledne Labem teklo 122 metrů krychlových vody za vteřinu. Při velké povodni v červnu 2013 to bylo 272 metrů krychlových za vteřinu.

Vodohospodáři také znásobili odtok z přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně. Dnes v poledne odtok činil 24 metrů krychlových za vteřinu, zatímco ráno byl na pěti metrech za vteřinu. Zvýšený odtok byl důvodem prvního povodňového stupně na Labi pod Špindlerovým Mlýnem. Neškodný odtok je u obou labských přehrad na úrovni 100 metrů krychlových za vteřinu.

Čtěte také

Bdělost, tedy první povodňový stupeň, byly dnes v poledne ještě na Bělé v Jedlové v Orlických horách, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Úpě v Trutnově, Bystřici v Rohoznici a na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou. Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily.

„Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme, uvedl v ranní zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Hasiči dnes k čerpání vody vyjížděli dvakrát ve Vrchlabí, kde také čistili ucpané kanály. Vodu čerpali i v Rudníku na Trutnovsku. Stromy ze silnic odstraňovali na osmi místech, v Hradci Králové, Dobřenicích na Hradecku, v Malé Úpě i jinde.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související