MUDr. Eva Havlová: Jak na pigmentové a stařecké skvrny? Od jejich intenzity se odvíjí léčba

29. leden 2020

Pigmentové a stařecké skvrny jsou nepravidelné hnědavé shluky, které se vytvářejí na naší pokožce a jejímu vzhledu příliš nelichotí. Jejich příčinou je porucha tvorby pigmentu. Pigmentové skvrny se vyskytují jak u dětí, tak u dospělých. Liší se od sebe intenzitou zbarvení. 

MUDr. Eva Havlová z Eva Clinic Hradec Králové a Pardubice v naší radioporadně na téma: Estetická chirurgie. Jak na pigmentové a stařecké skvrny? Omlazení pokožky.

Pleť, obličej, dívka, žena

Nejčastěji se pigmentové skvrny objevují v obličeji, dekoltu, na hřbetech rukou, ale můžete se s nimi setkat i na jiných místech na těle. Od intenzity pigmentace skvrn se pak odvíjí jejich léčba.

Chemický peeling

Je neinvazivní metoda, která se slouží k projasnění pleti a zmírnění projevů stárnutí, sjednocení barevného tónu pleti a účinně stahuje rozšířené póry.

Mezoterapie

Je léčebná metoda, která spočívá v aplikaci účinných látek do střední vrstvy kůže. Využívá se buď čistá kyselina hyaluronová ve formě tekutého gelu a nebo její směs s roztokem vitamínů, minerálů a látek napomáhajících k výživě, prokrvení a regeneraci kůže.

Krásný obličej na sebe strhává pozornost (ilustrační foto)

Ošetřit lze nejen obličej, ale i krk, dekolt a hřbety rukou. Mezoterapie je velmi úspěšně využívána i u léčby nadměrného padání vlasů. Ošetření probíhá buď formou jednotlivých vpichů tenkou jehličkou.

Intenzivní pulsní světlo

Ošetření IPL světlem se stává stále populárnější, protože je rychlé, téměř nebolestivé a při použití kvalitního přístroje i velmi efektivní.

Nejčastěji se využívá k trvalému odstranění chloupků, dále pak k léčbě některého typu rozšířených červených žilek, léčbě rosacey, pigmentových skvrn, rejuvenaci, léčbě akné aj.

Mezonitě

Je označení pro tenké nitě zaváděné do podkoží ve formě sítě, kdy jejich cílem je navodit tvorbu kolagenu a zlepšit tak tonus podkoží. Výsledkem je pružnější pleť a zmírnění projevů stárnutí.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Eva Havlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Metoda mezonití je velmi bezpečná, neboť materiál zvaný polydioxanon, ze kterého jsou mezonitě vyrobeny, je organismem perfektně tolerován a během 180 dnů se rozloží na oxid uhličitý a vodu. Jde o materiál bezproblémově využívaný přes 20 let v chirurgii jako vstřebatelný šicí materiál.

Celou radioporadnu s MUDr. Evou Havlovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související