Mikrometry jsou tolerancí při výrobě převodovek do aut. To je zlomek rozměru lidského vlasu

16. listopad 2017 11:30

Pokud jste teď v autě přeřadili na jiný rychlostní stupeň, možná ani netušíte, že vaše převodovka mohla být vyrobena v Česku a unikátní metodou. 

V České republice se už pět let vyrábějí převodovky do různých typů aut. Třeba v továrně ve Vrchlabí se před lety montovalo jen několik druhů převodovek. Dnes tam umí vyrobit klidně i deset rozdílných typů - od manuálních až po složité automatické dvouspojkové převodovky. A při montáži používají unikátní technologie, jako je například suché obrábění.

„Tak takhle fyzicky vypadá jedno to pracoviště. Ve výrobě jich máme zatím 66. V plánu je mít až 100 takovýchto pracovišť," říká ve velké výrobní hale pracovník Jan Vlačina.

Hluk, který je tu slyšet, tak je od moderních obráběcích strojů, které spíš připomínají velké myčky na nádobí. Z jedné z nich právě vyjíždějí ozubená kolečka.

„Toto je kolo zpětného chodu. Tady se brousí, musí se to kontrolovat. Aby se buď nedobrousilo nebo nepřebrousilo," doplňuje Jan Vlačina.

Ozubená kola převodovky

Kolem prochází jeden z pracovníků a upevňuje jedno kolečko do zvláštního držáku. A přikládá k němu speciální pero.

Proč to dělá, vysvětluje Jan Vlačina: „Každé dvě hodiny si měří kusy. A na základě toho si koriguje stroj. A minimálně jednou za směnu si musí nechat změřit díl na měrovém středisku, kde se měří veškeré parametry."

Přesnost koleček se měří na setiny milimetru?

„Jsou to mikrometry. Je to vlastně zlomek rozměru lidského vlasu, ta tolerance," vysvětluje Ivan Slimák, ředitel závodu ve Vrchlabí.

Ozubená kola převodovky

Podobných pracovišť je tu hned několik. Někde se vyrábějí hřídele, na druhé straně haly zase jiné součástky. Ve vzduchu je lehce cítit olej. Ten se do strojů používá jako mazivo. A teče tu trubkami, které jsou upevněny na stropě.

„Přes ty trubky přivádíme a odvádíme různá média k těm strojům. Stlačený vzduch, vodu na praní, oleje a emulze. A my ty oleje a emulze také znovu zpracováváme. Čistíme je a dáváme zpátky do těch strojů. Jsou to detítky kilometrů trubek, které tu máme," dodal ředitel Ivan Slimák.

Za jeden den tu vyrobí přes 2 000 různých převodovek. Pracoviště tu ovádají přes moderní dotykové obrazovky.

autoři: Luděk Hubáček 2 , baj
Spustit audio

Související