Michal Malátný vám poví o své muzice, písničkách, kapele, zpívání i zajímavé práci v rozhlase

23. únor 2018

V pátek 23. února byl Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Michal Malátný.

Michal Malátný, vlastním jménem Michal Novotný, rodák z Jičína, je zpěvák a frontman populární české skupiny Chinaski.

V dětství býval tiché a zamlklé dítě. Ve čtrnácti letech začal hrát divadlo se souborem Baret S v Jičíně. Byl nejmenší ze všech a dostal přezdívku Žibusík, což je podle postavy chlapečka z knihy Knoflíková válka. Byl to ten nejmenší co říká: Kdybych to byl býval věděl tak bych sem byl nechodil.

Vystudoval činoherní herectví na DAMU. V roce 1994 nastoupil do angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. V tu dobu tam již pracovali v sopuboru tři Novotní a tak si vybral pseudonym MALÁTNÝ. Byla to v podstatě recese.

Michal Malátný z kapely Chinaski

V roce 1996 si zahrál ve filmu Mňága - Happy end a v roce 2007 v komedii Chyťte doktora.

Po různých studentských kapelách (Jičínský devastační sbor, Vopaly), u nichž bylo největším problémem to, na co budou jejich členové hrát, vzniká první hudební seskupení v plném slova smyslu - Starý hrady. Podařilo se to díky tomu, že se kamarád Malátného, Pavel Grohman stává správcem školní hudební aparatury na stavební průmyslovce v Hradci Králové a postupně ji celou přemístí domů do Jičína.

Čtěte takéKapela Chinaski

Během let se mění jména kapely, mění se členové hudebního seskupení. V roce 1994 se kapela pod vlivem ameriského spisovatele Charlese Bukovského přejmenovává na Chinaski. Pod tímto jménem vystupuje dodnes. V současné době patří k oblíbeným českým kapelám.

Ve skupině Chinaski hraje na kytaru, zpívá a skládá texty.

V uplynulém roce zažili kapela největší turné v halách velkých českých měst a nyní se vydá i do těch menších a haly vymění za kluby. Těšit se mohou fanoučci v Krnově, Sušici, Karlových Varech, Plzni, Prostějově, Herálci, Písku a Jičíně. Od března do května na klubovém turné Není nám do pláče v nové sestavě skupiny. Lukáš Pavlík na bicí, Tomi Okres na baskytaru a Honza Steinsdörfer na klávesy.

Michal Malátný s Ladou Klokočníkovou v rozhlasovém klubu
autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio