Města a obce na Rychnovsku úspěšně bojují s neplatiči nájemného. Pomáhají smlouvy na dobu určitou

29. únor 2016

Neplatičů nájemného v městských nebo obecních bytech na Rychovsku v posledních letech postupně ubývá. Městům a obcím se totiž podařilo najít velmi účinný způsob, jak problémové občany k placení nájemného přinutit. Byty většina z nich pronajímá na dobu určitou a to vede k lepší platební morálce. Jedno z prvních měst na Rychnovsku, které podobnou praxi zavedlo, byla před deseti lety Dobruška.

„Když jsme nastoupili v roce 2006 do funkcí tak to bylo zhruba 800 000 korun plus samozřejmě úroky. Ale ty úroky když nepočítám, tak ty se navyšují neustále, tak se nám ta částka podačila asi o 150 000 snížit, tedy je kolem 650 000 korun za byty," konkretizuje současnou výši dluhu starosta Dobrušky Petr Tojnar z ODS.

Dobruška pronajímá své byty pouze na jeden rok a při finančních problémech nájemníků může být smlouva i kratší.

Čtěte také

„Samozřejmě se může stát, že nájemce přestane platit a má určité problémy. Pak je ten byt pronajat třeba na jeden měsíc nebo na tři měsíce. Zase ale když se nájemce srovná a začne platit, není důvod byt pak pronajmout na jeden rok," dodává Petr Tojnar.

Podobný způsob pronájmu, tedy smlouvy na dobu určitou, praktikují i v nedalekém Opočně.

I tam je situace s neplatiči uspokojivá, říká za opočenskou radnici tajemnice Renáta Černá: „Praktikujeme tady postup kaucí. Takže při obsazování bytu nájemníci složí kauci na účet města. A v případě, že dojde k neuhrazení nájemného, tak je poplatek za nájemné stržen z kauce."

Telefon, mobil, volání, finance, peníze, euro

Neprodlužování smluv problémovým nájemníkům má i svůj výchovný účinek.

Poté co v Českém Meziříčí museli kvůli dluhům vystěhovat tři rodiny, si ty ostatní dávají velký pozor, aby nebyly s placením nájemného ve skluzu.

„Neříkám, že někde není nějaká prodleva třeba 1 až dva měsíce u nějaké rodiny, která se dostala do finančních problémů. Ale většinou přijdou a řeknou hele nemám peníze, zaplatím příští měsíc nebo dejte mi splátku, nějaký kalendář a já to doplatím. Lidé jsou teď tak disciplinovaní, že víceméně platí," říká nezávislý starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek.

Spustit audio