Máte zajímavého koníčka? Užijte si Hobby den s Českým rozhlasem!

17. říjen 2014

Český rozhlas Hradec Králové má pro vás připraven další tematický den. V pátek 17. října 2014 si užijete Hobby den. Máte zajímavého koníčka? Pak se na vás těšíme v pátek dopoledne v našem studiu. Přijďte nás i všechny ostatní posluchače potěšit!

Hobby (z angl. hobby-horse, koníček) nebo koníček je soustavná činnost, kterou se lidé zabývají ze zájmu, ze záliby a ve svém volném čase. Dělají to pro potěšení a pocit seberealizace.

V 8:35 přivítáme v našem studiu Petra Vaňka, Dominika Vaňka a Miroslava Stejskala - partu nadšenců, kteří se vydali na strojích Jawa 50/23, tzv. "fichtlech" do afrického Maroka, na trasu v dálce 3600 km a zpátky.

V 9:10 bude naším hostem Soňa Kubcová, chovatelka bezsrstých koček.

Petr Vaněk, Dominik Vaněk a Miroslav Stejskal - parta nadšenců, kteří se vydali na strojích Jawa 50/23, tzv. "fichtlech" do afrického Maroka. V našem studiu s moderátorem Jakubem Schmidtem!

V 9:20 hodin pak uslyšíte reportáž Jiřiny Mužíkové o chovateli lam a soukromém zemědělci Davidu Smetanovi.

Křest knihy cestovatele, spisovatele a fotografa Leoše Šimánka s názvem Severskou divočinou, která zájemcům přiblíží jak se staví srub u jezera Clark či jak se plavit po řekách na Aljašku, se uskuteční v pátek 17. října 2014 v 10 hodin v pátečním Habaději - PéHáčku. Kmotrem publikace bude ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Pavel Kudrna.

Po 11 hodině budou hosty sběratelé. Jiří Zvolánek, výrobce křížovek a Jakub Mysliveček, sběratel minerálů, zkamenělin a znalec mineralogických lokalit v celé ČR.

Osmisměrka

Pošlete nám tajenku osmisměrky Jiřího Zvolánka na studio.hradec@rozhlas.cz a můžete vyhrát zajímavé ceny!

Hobby se podobá hře, i když obvykle sleduje nějaký více méně trvalý výsledek (zahradu, sbírku, výrobek a pod.) Ale i hra nebo sport, jemuž se lidé soustavně a s chutí věnují, se někdy označuje jako hobby. Zatímco hry jsou často soupeřivé a staví hráče proti sobě, hobby lidi spíš sdružuje a vede nanejvýš k soutěžení.

Koníčkář či amatér je sice protikladem profesionála, protože se touto činností neživí, přesto může v daném oboru dosáhnout pozoruhodných výsledků, například ve sběratelství, v řemeslech, v umění nebo ve vědě. Na druhé straně může koníček přerůst ve vášeň a vytvořit závislost.

Koníčky sdružují lidi s podobnými zájmy a udržují jisté dovednosti a zvyky. Výsledky zejména sběratelské činnosti mohou znamenat velký majetek (sbírky umění, porcelánu, zbraní, známek).

Těšíme se na vaše koníčky!

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.