Luxusní kakaové trubičky plněné pistáciovým krémem. Recept se u Josefa Maršálka dědí po generace

Trubičky plné oříšků jsou absolutně luxusní. Kakaové těsto s lískovými oříšky a pistáciovým krémem vás vystřelí na orbitu. To jsou Vánoce naplněné štěstím a radostí, a nejenom kvůli cukroví. Vyzkoušejte a sdílejte s námi to sladké potěšení.

Postup

Ingredience
  • 175 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 90 g másla
  • 35 g mletých lískových oříšků neboli lískooříškové mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 vejce o velikosti M neboli 50 g
  • 1 g soli
  • 1 g mleté skořice
  •  
  • Na pistáciový krém:
  • 100 g povoleného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g pistáciové pasty
  • 10 ml rumu
  •  
  • Na dokončení:
  • hrst sekaných pistácií

Do mísy nasypeme mouku, cukr, mleté lískové ořechy, sůl, mletou skořici a nakonec přidáme máslo, a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Cílem je, aby všechno máslo bylo pečlivě vpravené do sypkých ingrediencích, nesmí být vidět hrudky. Když tam jsou, tak je potřeba ještě pořád drobit. Máslo nezahříváme, tedy pracujeme poměrně rychle.

Teprve poté přidáme jedno vejce. Ve něm je spousta tekutiny, která kdyby se dostala do kontaktu s lepkem v mouce, těsto už by nebylo pružné.

Vypracujeme homogenní a pevné těsto, které necháme v lednici 15 minut odpočinout.

Připravíme si plechová tvořítka na trubičky o průměru cca 1,2 cm. Odpočinuté těsto začneme po menších částech rozvalovat na výšku 2–3 mm. Plát těsta může mít vrásčitou texturu.

Těsto nesmí být přilepené k podložce, „odřízneme“ ho od válu cukrářským nožem. Teprve pak tvoříme rádýlkem čtverce o velikosti 4 x 4 cm, které namotáme na trubičky. U spoje můžeme přitisknout.

Dáváme na plech s pečicím papírem spojem dolů, aby se při pečení budoucí trubičky nerozjely. Pečeme při 170 °C na horkovzduch cca 10–12 minut. Upečené trubičky jdou lehce stáhnout z plechových tvořítek.

Na pistáciový krém vložíme do mísy povolené máslo, moučkový cukr, pistáciovou pastu a nakonec přilijeme rum. Metličkou vymícháme dohladka. Krém musí na metličce držet, nesmí z ní stékat.

Pomocí cukrářského sáčku s úzkou řezanou trubičkou plníme upečené trubičky z obou stran a obalíme je v sekaných pistáciích. Nejlepší jsou tři dny po rozležení.

Tip: Ještě před plněním trubiček je můžeme vychladlé svrchu přetřít zlatou potravinářskou barvou. Tu si připravíme tak, že si v mističce rozmícháme 10 ml rumu a 1 g práškové zlaté potravinářské barvy. Štětec v barvě omočíme a přetřeme trubičky.

Josef Maršálek

Základ tohoto recept se v jejich rodině dědí po generace. „Myslím si, že každá česká domácnost má jeden až dva podobné recepty. Tenhle kombinuje lískové oříšky a pistácie,“ svěřuje se cukrář. A jde o jeho vylepšení české klasiky. Trubičky nadchnou každého milovníka vánočního cukroví.

Vánoce jsou svátky, které Josef miluje. Díky babičkám mu voní po vanilce, páleném máslu a karamelu.

Josef Maršálek a kakaové trubičky naplněné pistáciovým krémem