Letošní úroda jahod není tak bohatá, jako v minulých letech. Podepsalo se to i na samosběru

7. červen 2019 09:40

Červnový samosběr jahod není a nebude letos v Královéhradeckém kraji tak bohatý, jako v minulých letech. Některé farmy dokonce kvůli nedostatku plodů, způsobeném mrazem, své brány ani neotevřou. 

Ovocnáři z Dolan na Náchodsku mají ve skladech přebytek jablek. Prodávají je přitom se ztrátou

Jablko, jablka

Ve skladech Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku je aktuálně tisíc tun jablek. To je stejné množství, jaké měl loni podnik na začátku ledna. Náklady na uskladnění přitom neustále cenu jablek navyšují, výkupní ceny tomu ovšem neodpovídají. Ovocnáři prý na prodeji jablek prodělávají.  

Na zavřená vrata jsme narazili například v Čejkovicích na Jičínsku. Firma vysvětluje zákazníkům, že porosty pro samosběr byly zcela zničeny mrazem a samosběr tady vůbec nebude.

Na některých dalších místech na Královéhradecku je to sice lepší, ale nikoliv ideální.

Třeba Piletice u Hradce Králové v pondělí 10. června samosběr zahájili, ale podle Jana Černého, který má pěstování jahod na piletické farmě na starosti, není úroda ideální:
„V letošním roce nám porosty bohužel poškodily mrazy. Takže upozorňujeme zákazníky, že jahod nebude tolik, co jsou zvyklí. Bude jich málo, zhruba 60 procent jahod zmrzlo."

Samosběr jahod

Pokud někdo do Piletic dorazí, tak určitě natrhá, ale nepůjde to tak rychle, jak bylo zvykem v předchozích letech.
„Na keříku není 20 nebo 30 jahod, jako bývalo, ale je jich třeba jen 5 nebo 10."

Se samosběrem jahod začali také v Nahořanech u České Skalice. První dny samosběru už za sebou naopak mají v agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany.

Teplé a suché počasí přeje škůdcům. Zemědělci se snaží ochránit úrodu zelí, ovocnáři zase sady

Brigádník řeže hlávky zelí

Ovocnáři a zelináři bojují se škodlivým hmyzem a plevelem. Právě vysoké teploty přejí i v Královéhradeckém kraji rozvoji některých škůdců, kteří zemědělcům zničí až 10 procent úrody. Největší problémy jsou letos s různými druhy mšic a obaleči, kteří způsobují červivost jablek nebo švestek.

„Byly to takové ty první velké jahody. Zájem o ně byl veliký, takže někteří lidé mohli být i nespokojeni. Protože v závěru už mnoho jahod nebylo," popsal situaci předseda družstva Pavel Veselý.

I proto ve Lhotě pod Libčany na pár dní samosběr přerušili. Teď už se ale znovu sbírat může.

A kolik jahod bude celkově ve Lhotě pod Libčany samosběratelům k dispozici?
„Letos očekáváme průměrnou úrodu, jahody pomrzly úplně minimálně. Ale ta násada letos určitě rekordní není," říká Pavel Veselý.

Pokud jde o cenu jahod v samosběru, pořídíte je od 40 do 70 korun za kilogram, podle odrůdy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související