Letní kávové hity: osvěží a překvapí

I když rtuť teploměru stoupá ke třicítce, někdo sází na klasiku a uvaří si „turka“. Jiný si brousí zuby na letní kávové speciality, které osvěží. Překvapí svou chutí nebo kombinací ingrediencí, která by nás nenapadla ani ve snu. Také léto 2018 přináší na tomto jevišti pár novinek.

Affogato

Spojení vanilkové zmrzliny a silného espressa. Něco mezi dezertem, koktejlem a nápojem. Espressem se přelije zmrzlina, ta se do kávy rozpouští, je to chuťový zážitek. Mimochodem, affogato je italsky utopený. Tedy zmrzlina utopená v kávě a posléze možná vy utopení až po uši v lásce k tomuto letnímu kávovému hitu. 

Káva a tonik

Pro někoho novinka, zkušenější vědí, že espresso a tonik je stálicí posledních let. Skvěle se tu doplňuje ovocná chuť kávy s hořkým tonikem. Perlivý nápoj v horku opravdu osvěží. Základ drinku by měla tvořit výběrová káva. Tonik skvěle chutná jak s espressem na ledu, tak s cold brew (káva pomalu macerovaná ve studené vodě, viz níže). Espresso se nalije přes perlivý tonik, dobře to vypadá, ale po zamíchání bublinek ubývá a nápoj je spíš zakalený. Při míchání s cold brew vzniká něco jako kávová limonáda. Perlivost a čirost si udrží déle.

Cold brew

Káva, která se připravuje různými filtračními způsoby za studena. Mletou kávu necháte extrahovat ve studené vodě. Nebo přes ni 12 až 48 hodin necháte překapávat studenou vodu a pak filtrujete. Studená voda a dlouhá extrakce z kávy vytahují jiné chuti a aromata než klasická příprava.

Nitro Cold Brew

Vypadá jako dobře vychlazené pivo, ale je to krémově napěněná ledová káva. Tváří se, jakoby v ní byla smetana. Tento efekt vytvořilo sycení dusíkem. Bublinky dusíku jsou mnohem menší a početnější než klasické CO2, takže nápoj je lehčí a vytváří lávový efekt, který můžete znát z irského piva.

Jan Škeřík, národní mistr v přípravě kávy pro rok 2017, radí vyzkoušet i kávovo – alkoholové koktejly. Mluví o nich v naší reportáži.