Lesy České republiky připravily pro studenty lesnických škol možnost stát se adjunktem na léto

25. srpen 2018 10:37

Zhruba šedesátka studentů středních a vysokých lesnických škol se letos v několika revírech státních Lesů České republiky stalo adjunkty na léto. Mladí lesníci nejčastěji pomáhají při mapování kůrovcových kalamit. Zúročují tak své znalosti ze školy a praxí se připravují i na budoucí povolání. 

Brigáda spojená s praxí v terénu přilákala v Královéhradeckém kraji čtyři mladé lesníky. Jeden působí na Královédvorsku a tři u lesní správy v Hořicích.

„Honzo, vezmeš si mapu co jsi měl včera a dojdeš ta zbylá dvě oddělení. Budeš vyhledávat kůrovce. Sprej máš ještě od včerejška," to jsou pokyny, které dává zástupce vedoucího Lesní správy v Hořicích Libor Hejduk adjunktovi.

V Krkonoších použili proti kůrovci chemický postřik. Naposledy tak zasáhli před víc jak 20 lety

V Krkonoších použili výjimečně proti kůrovci chemický postřik

Lýkožrout smrkový - neboli kůrovec - je v posledních měsících noční můrou českých lesníků. Těžkou hlavu dělá i těm krkonošským. A to je situace v Krkonoších oproti jiným částem naší republiky relativně dobrá. Za tím se ovšem skrývá neskutečná dennodenní práce a úsilí zdejších lesníků i ostatních pracovníků v lesnictví. 

„Adjunkt je lesnický učeň. Nebo pracovník, který čerstvě vyšel ze školy a nabírá teprve terénní zkušenosti, než se stane zodpovědným hajným."

Takovým adjunktem je Jan Vodvárek, student lesnické akademie v Trutnově.

Středoškolák Honza má práci v lese rád, i když v budoucnu by raději pracoval v Americe. Ale zkušenosti sbírá doma, v Hořicích: „Ze začátku se asi nejvíc chodí vyhledávat kůrovec. To je asi nejzákladnější věc, kterou teď musíme dělat. Kontrolujeme, jestli má strom drtinky. Když se koukneme na kůru, tak hledáme hnědé drtinky, které bývají většinou na patě stromu. Tady jsou vidět výletové otvory lýkožrouta."

Honza vzal sekyrku a oddělává kůru ze stromu. „Tady je vidět požerek, který lýkožrout kousá. Je vidět matečná chodba a postranní chodby, které vykousávají larvy."

Studenti lesnických škol mají možnost stát se adjunktem na léto

Na to, že je Honza učeň, tak je přeci jen s lesem kamarád. „Pro nás je to přínos. určitě z časových důvodů. Protože v současné době díky suchu kůrovec u nás nebývale graduje. A navíc je to v období dovolených. Takže každá pomoc, každý záskok, je dobrý. A navíc máme možnost si posoudit konkrétní lidi dříve, než se přijdou ucházet o zaměstnání. Už potom víme, jak jsou pracovití a jak jsou přizpůsobiví práci v lese," usmívá se Libor Hejduk.

Lesy České republiky

Kolik by takových adjunktů potřebovali, aby zvládali nápor kůrovce tady na Hořicku?

„Momentálně máme dva své adjunkty a tři adjunkty na léto ze školy. A to je asi momentálně takový stav, který nám vyhovuje. Se kterým se to dá zvládnout," doplňuje Libor Hejduk.

Práce mladých adjunktů pro Lesní správu v Hořicích se podle něj letos vyplatila. A pokud bude tento projekt pokračovat i příští rok, tak by tady určitě zase měli o mladé lesníky zájem.

autoři: Lenka Peterková , baj
Spustit audio

Související