Lenka Filipová se cítí napůl jako Východočeška, do Hradce Králové přiveze i spoustu svých kytar

26. březen 2023

Už ve středu 29. března přijede Lenka Filipová do Hradce Králové. Dětství trávila hodně také v Pardubicích, takže východní Čechy velmi dobře zná. Ráda vzpomíná na časy u babičky a u dědy. Učila se bruslit na Labi, zná vůni cikorky ve vzduchu a nedávno se vrátila i do Východočeského divadla, kde v šatně vzpomínala na tátu, který v divadle dlouhá léta působil. Ale i do hradeckého Klicperova divadla prý kdykoliv ráda přijede. 

Už jste se s Lenkou někdy setkali? Mluvili s ní? Navzdory romantickým baladám je to velmi energická žena s jižanským temperamentem. Po koncertě zůstává dlouho se svými fanoušky. Příležitost poznat ji blíže bude 29. března v hradeckém Adalbertinu.

Na koncerty s sebou beru mnoho kytar, protože pokaždé zazní zase jiná "barva". Proto jich mám tolik. Každá vyjadřuje jiné emoce.
Lenka Filipová, zpěvačka a hráčka na kytaru

Koncertů máte nespočet u nás i na Slovensku. Potřebujete fanouškovskou energii?
Potřebují ji všichni umělci, ale myslím, že já jsem speciálně taková vnímavá anténa, kdy prostě cítím energii od ostatních. A doufám, že oni ji pak ode mě dostávají také zpět.

Nerada vystupuji když nejsem ve formě, protože pak nedokážu lidem dát sto procent a já chci být energetickým přínosem. Po koncertě se setkávám s publikem, podepisuji, fotíme se, strávím tím možná víc času než samotným koncertem.

Čtěte také

Jak se udržujete v kondici? Prý jste si pořídila i parní hrnec?
Ne ne, troubu. Zrovna včera jsem si v ní udělala dobrou rybičku a je to hned znát.

A nebyla by lepší nová kytara?
Koupila jsem si nedávno devátou. Elektrickou tentokrát. Na koncerty jich vozím vždy několik. Hraju i na dvanáctistrunnou po Karlu Zichovi, když se vejde do auta, beru ji na koncerty, protože zazní zase jiná barva. Proto jich mám tolik. Každá má jinou barvu a vyjadřuje jiné emoce.

Ale k tomu abych byla spokojená, potřebuji hlavně lidi kolem mě, můj tým. Teď hrajeme v triu, se kterým přijedeme i do Hradce Králové. Bude se mnou Sean Barry, multiinstrumentalista, který skvěle hraje na keltskou harfu. Je to Angličan, který u nás už dlouho žije, kamarádíme spolu snad dvacet let. A tím třetím člověkem, který s námi bude, je Jára Bárta, skvělý pianista.

Čtěte také

Čeká fanoušky na koncertě v Hradci Králové průřez celou tvorbou?
Ano. Dramaturgie je pestrá. Od mých zásadních písniček, které nemohou chybět, fanoušci je očekávají a já je neopouštím. Přibudou ale také novinky z různých alb, které třeba nezabodovaly v rádiích, ale obsahují texty Zdeňka Rytíře, Gábiny Osvaldové, Pavla Vrby a všech dalších bezvadných lidí, se kterými jsem spolupracovala. Tak si myslím, že mají zaznít.

Album Opidum, to je keltská muzika, taky nebude chybět. A samozřejmě něco z klasiky, protože část publika určitě osloví i španělka.

Na všechny se těším! Ani nevíte jak. Tak na shledanou v Hradci Králové!

Spustit audio

Související