Květiny se netrhají, květiny se obdivují! Jarní výstava v náchodské galerii provází krásou Flóry

11. květen 2019

Jednou z nejkrásnějších bohyní, jak si je ve starověku lidé představovali, byla zcela jistě Flóra, římská bohyně květů a jara. A právě její jméno nese jarní výstava obrazů s tématikou květin v Galerii výtvarného umění v ochozu jízdárny náchodského zámku: Flóra! Flóra! Flóra!

Je to radostný zážitek, procházet se mezi obrazy hýřícími barvami a záplavami květů. Kolegyně Romana Pacáková si ho dopřála v doprovodu kurátora výstavy Davida Chaloupky.

Záhada obrazu v náchodské galerii. Může jít o jedno z nejcennějších výtvarných děl u nás!

Výstava jednoho obrazu - Georg Grosz (?): Cirkus - v GVU Náchod

V náchodské Galerii výtvarného umění v zámecké jízdárně je mimo jiné právě k vidění výstava jediného obrazu. Ten ovšem vydá na předlouhý příběh a pokud by se podařilo odhalit i tajemství, které ho obestírá, mohl by to být jeden z nejvýznamnějších obrazů, který ve státních sbírkách v České republice máme. 

Nádherný svět květin má mnoho obdivovatelů a mezi ně patří pochopitelně i řada výtvarníků. Výstava Flóra! Flóra! Flóra! v jízdárně náchodského zámku soustřeďuje především díla českých malířů 20. století i současnosti, inspirovaná krásou zahradních nebo volně rostoucích květin.

Součástí výstavy je také kolekce maleb Julie Winterové-Mezerové (1893-1980), slavné prvorepublikové malířky z Úpice, která se na tento žánr přímo specializovala.

Bohyně Flóra byla patronkou všech květů a rostlin. Její kult zavedl už král Titus Tatius v prvních letech po založení Říma a udržel se v různých přežitcích i po vítězství křesťanství. Na její počest se na přelomu dubna a května konaly v Římě veselé šestidenní slavnosti florálie. Začínaly vždy rituálním vypouštěním zajíců na svobodu a vyháněním koz na pastviska.

Výstava Flóra! Flóra! Flóra! v náchodské Galerii výtvarného umění

Lidé se při nich zdobili květy a v cirku se pořádaly hry. Zvláštní úctě se těšila Flóra u mládeže. V hellénistické době ji někdy ztotožňovali s řeckou bohyní krásy a lásky Afrodítou. Řekové v ní spatřovali protějšek své bohyně květu Chloridy.

Obrovská rozmanitost rostlinné říše po staletí fascinovala umělce všech výtvarných oborů

Silná květinová inspirace se vracela ve stylově se proměňujících vlnách, ať to byla antika, renesance, secese, impresionismus nebo art deco atd. Impresionismus a postimpresionismus pak zcela nově formulovaly požadavky na kompozice se zahradními pohledy.

Výstava Flóra! Flóra! Flóra! v náchodské Galerii výtvarného umění

Na výstavě Flóra, Flóra, Flóra! vás potěší více než 40 obrazů kvetoucích rostlin v jejich přirozeném prostředí nebo pěstovaných v zahradách, na skalkách, ve sklenících i třeba v květináčích na okně. Výstava odkryje velkou autorskou bohatost tohoto specifického a oblíbeného výtvarného podžánru.

Čtěte takéGalerie výtvarného umění v Náchodě

Kromě obrazů z vlastní sbírky Galerie výtvarného umění v Náchodě a mnohočetné zápůjčky z kolekce Českých přístavů a.s., si můžete prohlédnout také ukázky užitého umění inspirovaného rostlinnou říší.

Výstavu Flóra! Flóra! Flóra! v náchodské Galerii výtvarného umění můžete navštívit do 16. června 2019.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.