Květákový popcorn: Křupavá a zdravá alternativa s nečekanou chutí. Už jste ho vyzkoušeli?
Květák patří mezi brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice nebo kapusta a všechna zelenina tohoto druhu napomáhá čištění organismu. Babské rady přináší chutný způsob využití květáku – připravte si domácí popcorn se zeleninovým twistem.
Vařený a smažený květák všichni dobře známe. Dá se také syrový nakrájet najemno, upéct v troubě a použít jako varianta zdravé přílohy. Ovšem květák můžete proměnit i v křupavý popcorn! Zní to možná bláznivě, ale chutná to skvěle.
Květáková růžice se nejdříve rozdělí na malé kousky, aby i vzhledem připomínala popcorn a potom se obalí v oleji a koření. Obalovací směs vytvoříte ze dvou lžiček rozpuštěného másla nebo kokosového oleje, dvou polévkových lžic lahůdkového droždí a poté přidáváte zhruba polovinu čajové lžičky uzené papriky, skořice, kurkumy a mořské soli, lehce opepříte.
Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C, nezapomeňte květákový popcorn otáčet. Na sladkou variantu použijte rozemleté sušené datle, skořici, lžíci medu a lžíci másla. Strávníci budou překvapení i nadšení.
Zpracování květáku
Květák rozebraný na růžičky vždy před zpracováním ponořte na pár minut do vody s octem košťálem vzhůru, aby se vyplavil hmyz. Pokud se na květáku objeví tmavé skvrnky, bývá po uvaření nahořklý.
Zkusit můžete sýrovo-květákové tyčinky! Rozmixovaný květák pečte 20 minut v troubě, po vychladnutí vymačkáte přebytečnou tekutinu a směs smícháte s vajíčkem, nastrouhaným sýrem, solí a oblíbeným kořením. Na pečicím papíru vytvoříte placku, z které po upečení do zlatova nakrájíte obdélníčky.
Související
-
Květák v tempuře. Že nevíte o co se jedná? Vyzkoušejte náš recept a všichni u stolu budou nadšeni!
Tempura jsou kousky zeleniny nebo masa smažené v jemném těstíčku. Tahle dobrota dnes neodmyslitelně patří k japonské kuchyni, ale je původu evropského.
-
Brokolice má spoustu výhod. Její konzumace za syrova pomáhá odstranit zubní plak
Brokolice zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu, pomáhá při regeneraci sliznic, ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak.
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.