Kuksu se nedaří vyřešit problémy s poklesem hladiny podzemních vod. Skončí celá věc u soudu?

18. květen 2018 10:25

Majitelé dvacítky nemovitostí v Kuksu na Trutnovsku mají stále problémy s vodou ve svých studních. Hladina vody výrazně poklesla téměř před rokem, krátce poté, co soukromá firma provedla na jednom z pozemků v obci sto metrů hluboké vrty pro tepelné čerpadlo. Voda stále neteče ani z léčivých pramenů, které zásobovaly jednu z dominant obce, kaskádové schodiště. 

„V místech, kde stával zámek, tak byly léčivé prameny. A ty bohužel přestaly téci. I díky tomu neteče voda po kaskádovém schodišti," vysvětluje kastelán Hospitalu Kuks Libor Švec. Obec tak přišla o jednu turistickou zajímavost.

Problémy s podzemní vodou v barokním areálu Kuks a blízkém okolí bohužel neskončily

vodovodní kohoutek, voda z kohoutku, dřez, kuchyně

Majitelé dvacítky nemovitostí v Kuksu na Trutnovsku mají stále problémy s vodou ve svých studních. Hladina vody výrazně poklesla loni krátce poté, co soukromá firma provedla na jednom z pozemků v obci sto metrů hluboké vrty pro tepelné čerpadlo. Přes zimu se sice studny částečně naplnily, podle odborníků do nich ale jen natekla povrchová voda.

Mnohem závažnější je ale pokles hladiny vody ve studnách. Přestože se kvůli těmto problémům sešli zástupci všech zainteresovaných stran už po šesté, k žádnému zásadnímu posunu nedošlo.

„Zpočátku se zdálo, že bude firma spolupracovat. Ale teď po šestém setkání to vypadá tak, že firma hraje na to, že se necháme něčím uchlácholit, nebo že se voda vrátí. Ale měření a hodnocení celé té situace vypadá tak, že se ta voda ztrácí dál," popisuje současnou situaci nezávislý starosta obce Kuks Jiří Beran.

Barokní perla, hospital Kuks

Firma GreenGas DPB na včerejší jednání nedodala slíbený hydrogeologický posudek, neuhradila ani 283 tisíc korun, tedy dosavadní škodu vyčíslenou obcí.

Jediným pozitivem schůzky je podle Světlany Vitvarové z Odboru Životního prostředí městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem informace, že GreenGas objednala specializované měření vrtu, tzv. karotáž. „Firma odvrtá ten vrt dírou do země, do toho se vloží kolektory, hadice a kamera, která projíždí tím vrtem a prohlíží a monitoruje jak to v tom vrtu a jeho nejbližším okolí vypadá."

V Kuksu otevřeli rekonstruovaný památný most

Ani výsledky karotáže ale nedají stoprocentní odpověď na to, co se při hloubení dvou vrtů v podzemí stalo. Obec Kuks si proto nechá vypracovat svůj znalecký posudek, který by měl najít příčinu problémů a nabídnout možné řešení.

„Podobný posudek jsme chtěli od společnosti GreenGas, ten ale nepředložila. A v podstatě padlo rozhodnutí, že si ten posudek necháme vyhotovit sami pro naše další potřeby," dodává starosta Kuksu Jiří Beran. Současně připouští, že celá věc může skončit až u soudu.

Společnost GreenGas se k situaci odmítá vyjádřit. Její mluvčí pouze uvedl, že do konce května bude mít firma hotovou závěrečnou zprávu, se kterou všechny strany seznámí.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související