Křtiny, nové lanové hřiště a Safari Express!

10. květen 2013

Jaké má nové vedení ZOO ve Dvoře Králové plány do budoucna? Pouhých pět měsíců stačilo novému řediteli zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem k prvním změnám.

Návštěvníci se mohou projít nad výběhy zeber a žiraf po dřevěném mostě, safari nabízí víc možností a celá zahrada zahrada se pak má zaměřit na africká zvířata, která mají dostat víc prostoru.

Křtiny lemurů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Přemysl Rabas má ale další plány - víc v reportáži Jiřího Fremutha.

Den matek orangutanů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

V minulém roce přišlo do královédvorské zoologické zahrady 370 tisíc návštěvníků - tedy nejméně od roku 1994. Právě propad chce nový ředitel Přemysl Rabas zastavit.

Zahrada chce také rozvíjet projekt afrického safari. To by se mohlo do budoucna rozšířit na pozemky, které zahrada v poslední době získala.

Problém mají ve Dvoře Králové s využitím nového gorilince za 23 milionů korun. Ten teď obývá pouze osamocený samec Tadao. Přemysl Rabas připomná, že zahrada vlastní ještě samici Kambu. Ta se ale plně začlnenila do gorilí rodiny v pražské ZOO.

Právě k získávání nových zvířat se potřebuje královédvorská zahrada vrátit do eropské asociace zoologických zahrad. Ta podle nového ředitele zahradu vyzvala k podání přihlášky, ale nejdřív je nutné zajistit, aby členství v EAZE neorozilo dvorské záchranné programy.

Z nových zvířat by Přemysl Rabas rád do budoucna získal pro zoologickou zahradu například hrocha, tučňáky, nebo lachtany. Jejich expozice by mohla být například na místě chátajícího amfiteátru.

Ivana Gottová, Terezie Kašparovská a Karel Voříšek pokřtí mláďata lemurů v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové v sobotu 11. května 2013 ve 13 hodin u Ostrova lemurů. Ve 14 hodin pak bude slavnostně otevřeno nové lanové hřiště pro děti a bude pokřtěn Safari Express.


Zvětšit mapu
Spustit audio