Kroužkování ptáků na Zrcadle zpestřil odchyt křížence slavíka obecného a tmavého i Labutí příběh

18. srpen 2020

Rybník Zrcadlo u Kopidlna na Jičínsku je rájem rákosinových druhů ptáků. I proto tam každoročně ve druhé polovině prázdnin nadšení ornitologové kroužkují ptactvo. Letošní jedenadvacáté kroužkováni provázelo tropické počasí, které odchyt komplikovalo.

Rybník Zrcadlo patří do ptačí oblasti Rožďalovické rybníky mezi Kopidlnem a Dymokury. Náleží k soustavě Natura 2000, celoevropského projektu ochrany významných ptačích lokalit. U nás jich je celkem dvacet jedna.

I letošní týdenní kroužkování na Kopidlensku ovlivňovalo počasí. Na prvním místě je totiž bezpečnost ptactva: odchyt se musí uskutečnit za takových podmínek a do takových odchytových zařízení, kdy nehrozí sebemenší poranění ptačích druhů.

Čtěte také

Když je příliš velké teplo nebo naopak prší a hrozilo by buď přehřátí nebo podchlazení, tak se odchyt musí odložit.

U Zrcadla bylo letos hlavně extrémní teplo nad 30°C, proto ornitologové mezi 11:00 a 17:00 hodinou odchytové sítě vůbec nepoužívali. To samozřejmě zkresluje i konečné výsledky mapování druhové pestrosti.

Znovu se potvrdilo, že nejčastějším hnízdícím druhem je tam rákosník obecný a proužkovaný, i strnad rákosní. Objevil se také v Čechách poměrně vzácný druh - cvrčilka slavíková, své umění v kroucení hlavou o 180 stupňů předvedl i letos krutihlav obecný.

Průhled do Zrcadla

Letošní raritou byl odchyt křížence slavíka obecného a tmavého. Českou republikou prochází hranice výskytu obou druhů a občas se prý stane, že lichý jedinec si najde partnera jiného druhu, ale vychovají spolu mláďata, křížence.

Sýkořice vousatá po odchytu u Zrcadla

Každý ornitolog a kroužkovatel si vede pečlivé záznamy o tom, jaké druhy už okroužkoval, za jakých podmínek, na jakém místě, jakého byl jedinec pohlaví a stáří. Tyto zápisy z celé ČR přebírá a eviduje Národní muzeum Praha, aby bylo v následujících letech možné už okroužkované a znovu odchycené ptáky dohledat.

Proč se kroužkuje po polovině prázdnin, tedy v srpnu?

Je to období, kdy končí hnízdní sezóna rákosinových ptačích druhů a zároveň už pomalu začíná podzimní tah nových ptačích populací nebo vrcholí letní potulky. Termín je pevně stanovený i proto, že umožňuje porovnávat jednotlivé odchytové sezóny na daném místě, v tomto případě v cenné a malebné lokalitě u rybníku Zrcadlo.

Takřka pravidlem při kroužkování u Zrcadla bývá i zajímavý nebo přímo kuriozní příběh. Jeden takový mohou kroužkovatelé po týdenním odchytu vyprávět i letos. Je to Labutí příběh a poslechnout si ho můžete od ornitologa Vladimíra Šoltyse:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.