Krkonoše a Orlické hory hlásí dobré podmínky k lyžování

23. září 2010

Většina horských středisek východních Krkonoš a Orlických hor nabízí před nadcházejícím víkendem lyžařům velmi dobré sněhové podmínky. Omezený provoz kvůli nedostatku sněhu hlásí areály v Mladých Bukách a Žacléři. Na sjezdovkách leží od 20 do 65 centimetrů sněhu. Vlekaři věří, že nadcházející ochlazení jim umožní zasněžování sjezdovek umělým sněhem. Nejvíce sněhu, kolem 60 centimetrů, pokrývá sjezdovky v Horních Mísečkách, na Medvědíně a na Černé hoře v Krkonoších.

"Všechna zařízení včetně dvou lanovek jsou v provozu, otevřena je i sáňkařská dráha. Předpokládáme, že budeme technicky zasněžovat," řekl ČTK šéf vlekařů na Černé hoře Petr Hynek.
Ve všední dny nyní černohorské středisko plní zhruba 4000 lyžařů denně. Fronty o vleků a lanovek se pohybují do deseti minut. "Návštěvnost je vysoká. Právě jsou jarní prázdniny v Nizozemsku. Projevuje se i to, že v níže položených areálech není sníh," řekl Hynek.
V hlavních střediscích Orlických hor v Deštném a Říčkách leží na sjezdovkách 20 až 35 centimetrů sněhu. "Lyžujeme za poměrně slušných podmínek na všech sjezdovkách. Vydřená místa se objevují pouze na modré sjezdovce v Loučkách," uvedli vlekaři v Říčkách.
Na hřebenech Krkonoš leží asi 120 centimetrů sněhu. Přestože počátkem týdne lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo ze třetího na druhý stupeň pětibodové škály, měli by se turisté lavinovým lokalitám vyhnout. Kvůli těžbě dřeva po větrné kalamitě je v Krkonoších uzavřeno pět méně frekventovaných turistických cest. Na hřebenech Orlických hor leží do 75 centimetrů sněhu.
Výše sněhu na sjezdovkách v hlavních střediscích východních Krkonoš a Orlických hor:
Horní Mísečky - Medvědín 65 centimetrů
Svatý Petr 40 centimetrů
Herlíkovice 40 centimetrů
Černá hora - Janské Lázně 60 centimetrů
Pec pod Sněžkou 40 centimetrů
Černý Důl 20 centimetrů
Deštné v O. h. 20 centimetrů
Říčky v O. h. 35 centimetrů

Spustit audio