Krásu i devastaci přírody můžete pozorovat ze stezky na okraji Českých Budějovic

12. leden 2016
Česko – země neznámá

Okraje velkých měst zpravidla nepředstavují ohromující turistické cíle. Pole, odumírající aleje, silniční přivaděče, skládky odpadu, továrny, satelitní výstavba – nad tím většina výletníků mávne rukou. Na okraji Českých Budějovic na jihu Čech ale právě vycházka po takových místech stojí za to.

Zpustlou periferií z Nemanic do Rudolfova vede totiž naučná stezka nazvaná Krajina a člověk, kterou lemují informační tabule. Ty vtipným způsobem upozorňují na úskalí našeho zacházení se Zemí a zároveň dokumentují, že s přeměnou krajiny se v dobrém i ve zlém potýkali i naši předci.

Naučná stezka Člověk a krajina ale není naštěstí jen pesimistickou vycházkou po ekologických problémech současnosti. Věnuje rovněž pozornost lidským výtvorům, které přinesly prospěch nejen člověku, ale dokonce i samotné krajině.

Hned první a druhé zastavení stezky v okrajové čtvrti Českých Budějovic – v Nemanicích - je věnováno rybníkům a hospodaření s vodou. Třetí zastavení, na kraji vesnice Úsilné, nabízí zase popis správného hospodaření s půdou a nechybí u něj ani kompost. A z devátého zastavení pojmenovaného Hůrecká vyhlídka můžete přehlédnout malebnou scenérii celé českobudějovické pánve.

Rybník Čertík v Nemanicích

Trasa naučné stezky měří něco málo přes šest kilometrů a oba její konce leží na dohled zastávek českobudějovické MHD. Cestu značí zelená turistická značka a vede převážně po nefrekventovaných silničkách a hliněných polních cestách. Pokud zvolíte směr výletu z Budějovic do Rudolfova, počítejte s tím, že půjdete skoro celou dobu do mírného kopce.

autor: Filip Černý
Spustit audio