Královéhradecký kraj zatím neodmítl plánovanou výstavbu spalovny odpadů u Opatovic

28. březen 2023 08:01

Zastupitelé Královéhradeckého kraje vzali na vědomí záměr vybudovat u opatovické elektrárny spalovnu odpadů. Na rozdíl třeba od města Hradce Králové nebo obcí v blízkosti budoucí spalovny jednoznačné odmítnutí ze strany kraje zatím nepřišlo. To ale automaticky neznamená, že by Královéhradecký kraj se spalovnou souhlasil. 

Čtěte také

Kraj chce před zaujetím jasného stanoviska počkat na výsledky studie vlivu na životní prostředí, takzvané EIA.

„Vše totiž bude podléhat ministerské, velké takzvané EIE, tedy vlivu na životní prostředí, která bude půl roku nebo až celý rok. S tím, že my jsme si ještě do těch základních informací vyžádali ještě některé další parametry,“ popisuje náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Jednou ze zmíněných věcí, kterou chce kraj vědět, jsou případné alternativy jiné likvidace odpadu, hejtmanství se zajímá například o možnost spalování odpadu v cementárnách.

Čtěte také

Zatímco stanovisko kraje je zatím víceméně neutrální, třeba Zelení mají názor jiný, říká krajský zastupitel Martin Hanousek. „Já si myslím, že Královéhradecký kraj by měl jít jasně proti záměru spalovny. Protože ta spalovna předimenzovaná, to především.

Připomínky Martina Hanouska vnímá podobně i bývalý hejtman Jiří Štěpán z ČSSD. „Bezpochyby je vnímám stejně. A zároveň, když se podíváme historicky na zátěž Královéhradeckého kraje, respektive vanoucích větrů, které jdou spíše směrem z jihozápadu na severovýchod, tak pochopitelně spad látek, které jsou produkovány komíny, tak bude zase na Královéhradecký kraj a Orlické hory.

Pavel Bělobrádek argumentuje jednoduše: to, že se kraj teď nevyjádřil, neznamená, že chce znečištění životního prostředí a třeba dovoz odpadků z jiných krajů nebo dokonce z Polska. Hejtmanství musí ale podle něj brát v potaz spíš fakta a zákony než emoce. „My, jako Královéhradecký kraj, nejsme aktivisté. Přistupujeme k těm věcem tak, jak nám ukládá zákon a co skutečně považujeme za důležité.

Čtěte také

„Pochopitelně rozumím tomu, že v Hradci Králové je silná obava, je to politická záležitost do velké míry. Ale nikdo si nemůže myslet, že úředníci na Královéhradeckém kraji nebo na Ministerstvu životního prostředí nejsou odborně zdatní, že jediný odborník je člověk z Hradce nebo aktivista, dodává Pavel Bělobrádek.

A k zatím víceméně neutrálnímu stanovisku kraje se vyjádřila i primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK. „Město je daleko aktivnější v přístupu k projektu. Myslím si, že kraj možná až zbytečně vyčkává a měli bychom i této fáze komunikace využít pro to, aby pozice samospráv byla jednoznačná.

Spalovna u opatovické elektrárny by měla umět spálit 150 tisíc tun odpadu ročně, tolik ho kraj ani nevyprodukuje. A šlo by o třetí největší spalovnu v zemi po Praze a Brně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související