Čeperka vyhlásí referendum k zamýšlené spalovně komunálního odpadu v opatovické elektrárně

28. červen 2022 09:17

Téma výstavby spalovny komunálního odpadu v opatovické elektrárně je znovu na stole. Zatímco Opatovice na Labem před lety spalovnu odmítly v referendu, teď to je aktuální téma v sousední Čeperce. Zastupitelé obce na svém posledním jednání teď v červnu rozhodli o vyhlášení referenda k této otázce. 

Referendum by se mělo konat na podzim souběžně s komunálními volbami a na jakou otázku v něm místní voliči budou odpovídat ANO - NE, to zjišťoval redaktor Jakub Vik.

Proč chce opatovická elektrárna spalovnu na území Čeperky?

Čtěte také

Protože po té, co spalovnu před lety odmítli v referendu Opatovice nad Labem, přišla elektrárna s tím, že spalovnu postaví na jiném místě, konkrétně za vjezdem do areálu. Což je ale lokalita, která je pro změnu právě součástí katastru obce Čeperka. Spalovna komunálního odpadu by měla být pro elektrárnu alternativním zdrojem pro výrobu tepla a elektřiny, která teď stojí na fosilních palivech. Městům a obcím by také pomohla řešit problém skládkování.

O jak velké spalovně tady mluvíme?

Takzvané zařízení na energetické využívání odpadu by mělo zpracovávat 150 tisíc tun odpadu ročně, což je 480 tun za den. Podle mluvčí elektrárny Hany Počtové by dovážení odpadu mělo působit jen minimální dopravní zátěž, protože ten by se z různých míst republiky do spalovny dopravoval po železnici. S obcí je elektrárna také připravená jednat o případných kompenzacích.

Proč tedy obec vyhlašuje referendum?

Čtěte také

Podle nezávislé starostky Čeperky Kristiny Vosáhlové je přínos spalovny v blízkosti obce nejednoznačný, na jedné straně by spalovna mohla znamenat více peněz do obecní kasy, na straně druhé panují obavy z možného zhoršení životního prostředí a právě zejména dopravy.

Kristina Vosáhlová připouští, že odpad je nutné někde likvidovat, ale zatížení okolí Čeperky průmyslem je už dnes velmi vysoké. U obce je totiž dálnice, rychlostní komunikace, železnice, elektrárna, papírna a další průmyslové objekty. A v plánu je i výstavba nového průmyslového parku. Vedení obce tak chce nejdříve znát názor občanů a proto vyhlašuje referendum.

Čtěte také

Kdy tedy o spalovně budou obyvatelé Čeperky rozhodovat?

Občané se budou moci vyjádřit současně s podzimními komunálními volbami 23. a 24. září. Přesné znění otázky zatím nevíme, podle starostky Čeperky Kristiny Vosáhlové to ale bude otázka prostá, zda si obyvatelé spalovnu na území obce přejí či nikoliv.

Pokud by se vyjádřili zamítavě, tak bude mít obec připravenou změnu územního plánu, po které by stavba spalovny jednoduše nebyla možná.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související