Královéhradecký kraj má dva nové a jednoho staronového senátora. Čemu se chtějí tři Janové věnovat?

12. říjen 2020

Je dobojováno. V Královéhradeckém kraji lidé ve třech obvodech rozhodli o tom, kdo je bude příštích šest let zastupovat v horní komoře Parlamentu. V trutnovském obvodě ve druhém kole senátních voleb zvítězil Jan Sobotka za hnutí STAN, v rychnovském Jan Grulich z TOP 09 a v královéhradeckém Jan Holásek za Hradecký demokratický klub. 

V rychnovském obvodu Jan Grulich z TOP 09 získal necelých 60 procent hlasů a porazil dosavadního senátora Miroslava Antla z hnutí Za občany. Senátor za Rychnovsko se tak mění po 12 letech.

Jan Grulich byl zvolen senátorem za volební obvod Rychnov nad Kněžnou

Jan Grulich se chce, co by letitý pedagog, věnovat i školství.
„Jako první ve funkci senátora to bude myslím nějaká práce tady v regionu. Navštívím některé vesnice nebo školy, jak jsem si předsevzal. Senát je právě od toho, aby kontroloval zákony, případně je připomínkoval. Já si myslím, že vzniklo mnoho školských zákonů, které bohužel neviděly praxi, byly napsány od stolu úředníky. Tak mi bude ctí, aby ony zákony mohl zkontrolovat, jestli jsou vůbec proveditelné v praxi."

To, že bude mít nového senátora i obvod Hradec Králové, bylo jisté už před druhým kolem. Do něj se probojovali současný poslanec Jiří Mašek z ANO a advokát Jan Holásek za Hradecký demokratický klub. Právě on pak získal 70 procent hlasů.

Jan Holásek byl zvolen senátorem za volební obvod Hradec Králové

Jan Holásek se chce zaměřit kromě regionu i na podporu bydlení.
„Určitě začnu velmi intenzivně spolupracovat s obcemi, chci nastavit pravidelný kontakt, zpětnou vazbu a být s nimi ve spojení. Konečně jsou v poslanecké sněmovně zákony týkající se dostupného bydlení. O tom jsem hodně hovořil ve své kampani. A také stavebnímu zákonu se určitě budu chtít věnovat. Abychom se s tím pohnuli co nejvíce kupředu."

Jediným staronovým senátorem v Královéhradeckém kraji je po sobotě dlouholetý starosta Vrchlabí Jan Sobotka za hnutí STAN. Ve druhém kole získal přes 74 procent hlasů a porazil tak starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma z hnutí ANO.

Jan Sobotka byl zvolen senátorem za volební obvod Trutnov

Jan Sobotka je v horní komoře Parlamentu od roku 2018. Jako prioritu uvádí dálnici D11.
„Tuto stavbu považuji za klíčovou. Protože Poláci jsou již s dostavbou dálnice skoro na hranicích a my to budeme dělat ještě dalších osm let. Takže bych chtěl, aby se to zrychlilo a skutečně podařilo vybudovat v co nejkratším čase. To je pro Trutnovsko úplně klíčová záležitost."

Ve všech volebních obvodech v Královéhradeckém kraji byla volební účast ve druhém kole senátních voleb mezi 16 až 20 procenty.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související