Krajský úřad Královéhradeckého kraje i letos vyplácí farmářům náhrady za škody způsobené útoky vlků

13. září 2023 07:55

Útoky vlků na hospodářská zvířata v Královéhradeckém kraji pokračují a krajský úřad tak i letos vyplácí farmářům náhrady za škody způsobené vlky. V minulých letech to byly miliony korun. Jak je to zatím v roce 2023? To zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Letos zatím farmáři zažádali o náhrady za téměř 1 milion a 750 tisíc korun. Největší jednorázové škody vlci podle chovatelů způsobili v Martínkovicích v Broumovském výběžku, kde zabili několik telat a další zranili. Farmář tam škodu vyčíslil na 220 tisíc korun.

Škody přes 100 tisíc evidují v průběhu roku ještě chovatelé v nedalekém Božanově nebo Chotěvicích a Bernarticích na Trutnovsku.

Kolik peněz dostali farmáři v Královéhradeckém kraji po útocích vlků v minulých letech?

Čtěte také

Například loni to podle údajů krajského úřadu byly 2 miliony a 157 tisíc korun. Předloni potom 2 miliony a 287 tisíc korun. Vlci kromě ovcí a jejich jehňat v Královéhradeckém kraji v posledních letech nejčastěji útočili na telata a někdy i koně. Chovatelé ale hlásí třeba i útoky na kozy.

Letošní největší škody se týkají především útoků na telata. Samozřejmě to souvisí i s cenou telat a skotu obecně.

Stát platí náhrady i za škody způsobené jinými zvlášť chráněnými živočichy. Které zvíře kromě vlka letos v kraji útočí nejvíc?

Čtěte také

Jsou to tradičně kormoráni a vydry. Například Rybářství Chlumec eviduje za první polovinu roku škody způsobené kormorány za 937 tisíc korun. Tuhle žádost o náhradu škody pracovníci krajského úřadu zatím ještě řeší. Škody po útocích kormoránů eviduje třeba i Český rybářský svaz nebo Rybářský klub České republiky.

Co se týče útoků vydry říční, poškozených je mnoho a také nejde o malé částky. Zmiňované Rybářství Chlumec požaduje za první polovinu letošního roku náhrady za 175 tisíc korun. Český rybářský svaz v Týništi nad Orlicí přes 31 tisíc korun a další desetitisícové škody evidují po útocích vyder třeba rybáři v Třebechovicích pod Orebem, Trutnově nebo Hronově.

Spustit audio

Související