Kniha Stýskání zakázáno, to jsou mé začátky i konce. A to je i Hradec Králové, já jsem Hradečanka

17. červenec 2020

Rozhlas je živý organismus. Uvnitř se stále něco děje, připravuje, natáčí a chystá. Není výjimkou, že na chodbě potkáte osobnosti, které jste zvyklí vídat v divadlech, na pláten kin a nebo na velkých pódiích.  

Soňa Červená je česká herečka a operní pěvkyně, která vystupovala nejen na tuzemských, ale i na světových pódiích.

Čtěte také

A je obdivuhodné, že ve svých téměř 95 letech má stále elán pracovat. Dokazuje to i v těchto dnech, kdy v budově Českého rozhlasu Hradec Králové natáčí.

A tak redaktorka Blanka Malá zaběhla s mikrofonem do nahrávacího studia zjistit, co se chystá.

„Natáčíme text mé první knihy s názvem Stýskání zakázáno, která mne pořád ještě zajímá. Protože to jsou mé začátky i konce. A to je i Hradec Králové, já jsem totiž hrdá  Hradečanka," usmívá se Soňa Červená.

Miluji svého pradědečka

Když se vysloví ta dvě slova - Hradec Králové - co se jí okamžitě vybaví?
„Je to můj pradědeček Václav Červený. To byl senzační muž a mezinárodní člověk. A to já jsem vždy cítila nad sebou, když jsem byla v zahraničí. On mě chránil. Cítila jsem jeho ochranu. Já svého pradědečka miluji, ačkoliv jsem ho nepoznala."

Režisér Jan Sklenář, zvukový mistr Leoš Sedláček a herečka Soňa Červená při natáčení v hradeckém rozhlasovém studiu

Když má Soňa Červená čas zastavit se v Hradci Králové, kam vedou její kroky?
„Vedou samozřejmě do Klicperova divadla, potom do hradecké filharmonie, to jsou všechno taková moje pódia. Ale tady je tolik věcí, na Velkém náměstí i na Malém náměstí, kde se narodil můj tatínek. Já sem zkrátka patřím."

Čtěte také

Jaké bude letošní léto Soni Červené?
„Pojedu do lázní Toušeň. Nechystám se nikam za hranice, to mne ani nenapadne. Protože lidé, kteří teď musí jet k moři, jsou velmi neopatrní. Já pojedu do zdejších lázní."

Když se vrátíme do období zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření, jak ho trávila Soňa Červená?
„Já jsem byla ve svém bytě a nikam jsem nechodila. Úžasně jsem si uklidila celou knihovnu a četla jsem ve dne i v noci krásné knížky, které jsem v ní našla. A byla jsem šťastná."

Naše posluchače zveme o prázdninách na krásná místa východních Čech. Které je zamilované místo v Čechách pro Soňu Červenou?

„Já vám musím prozradit, že nejsem turistka. Nechodím ráda na procházky a nejezdím ráda na výlety. Já si o tom čtu. Ale ráda se vracím na místa, kde jsem hrála divadlo. A to bylo po celém světě," dodává s úsměvem Soňa Červená, které bude hostem Pátečního Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové v přímém přenosu z rozhlasové kavárny v Havlíčkově ulici v pátek 18. září dopoledne po 10. hodině.

Máte se na co těšit!

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.