Pěvkyně Soňa Červená obdržela zvláštní ocenění Kolegia pro udělování Thálií

24. září 2010

Zvláštní ocenění Kolegia pro udělování Thálií za mimořádný přínos divadelnímu umění převzala v Národním divadle v Praze velká dáma světových operních jevišť, pěvkyně Soňa Červená. Někdejší kolegyně Oldřicha Nového, Vlasty Buriana, Ljuby Hermanové či Jana Wericha emigrovala začátkem 60. let, domů se vrátila o 30 let později. Thálii jí předal její "celoživotní ctitel" Václav Havel, který byl stejnou cenou odměněn loni. 

"Chystám nějaké melodramy a stále vystupuji v Hradci Králové. Pořád se něco kolem mě děje a jsem za to vděčná," dodala Červená.

Podle svých slov začínala "před tisíci lety" v Osvobozeném divadle. V roce 2002 se jí poštěstilo hostovat v pražském Národním divadle v Janáčkově Osudu. Loni v královéhradeckém Klicperově divadle ztvárnila v Morávkově režii hlavní roli Claire v tragikomedii Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. Objevila se i v jedné z vedlejších rolí Hřebejkova filmu Pupendo.


Červená, která byla první Káčou z Divotvorného hrnce Voskovce a Wericha, v cizině spolupracovala s předními dirigenty, pěvci a režiséry a vytvořila 113 operních rolí. Americký režisér Robert Wilson jí nabídl roli v muzikálu The Black Rider, k němuž napsal hudbu zpěvák a skladatel Tom Waits. Na kontě má i spolupráci se slavným rockerem Lou Reedem.


"Nikdy bych nečekala, že tuto prestižní cenu dostanu," řekla Červená ČTK. Obdobná ocenění jsou podle ní úžasnou vzpruhou pro umělce. "Jsem ale přesvědčena o tom, že by se z toho neměla dělat legrace," řekla na konto Českých lvů či cen Alfréda Radoka.
"Chystám nějaké melodramy a stále vystupuji v Hradci Králové. Pořád se něco kolem mě děje a jsem za to vděčná," dodala Červená, která kdysi působila v Karlíně a od roku 1952 sedm sezon v brněnské opeře. Po uzavření operní kariéry v roce 1989 působila v činoherním Divadle Thalia v Hamburku. Ze svých českých kolegů si ze svého oboru nejvíc váží Magdaleny Kožené a o budoucnosti divadla soudí, že je neochvějná. I kdyby se prý "Nicové a Nikdové" snažili sebevíc.

Soňa Červená v rozhlase natáčela pro posluchače svou knihu Stýskání zažehnáno
Spustit audio