Kmínka

V Babských radách zazněl recept na účinný nápoj, který pomáhá lepšímu trávení – lidově se mu říká kmínka.

Proč je právě kmín zdraví prospěšné koření? Má vysoký obsah éterických olejů, které stojí za jeho charakteristickou vůní a chutí, tříslovin, bílkovin a je zdrojem vlákniny, minerálů (vápník, draslík, železo, měď, hořčík, zinek, mangan, selen) a vitaminů A, B, C, E a K. Má antioxidační, dezinfekční, protizánětlivé, močopudné a protikřečové vlastnosti. Přispívá k obnově střevní mikroflóry po užití antibiotik. Kmín můžeme použít i k osvěžení dechu.

Co budete potřebovat na kmínku?

  • 4 lžíce kmínu
  • 250 g krupicového cukru
  • 200 ml vodky
  • 1,5 l vody
  • 1,5 lžíce cukru

Postup:

  1. Do láhve dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna.
  2. Občas s láhví zatřepeme, až se cukr rozpustí.
  3. Po 10 dnech převaříme litr vody s 1,5 lžící cukru a necháme zchladnout.
  4. Cedíme do čisté láhve a přecedíme do ní přes plátýnko kmínový výluh.
  5. K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme.

Tip: S pitím počkejte pár dní, po scezení je nápoj dost silný.

Kmín

Kmínový čaj

Pokud se alkoholu vyhýbáte, můžete si uvařit i jednoduchý kmínový čaj. Jednu rovnou lžičku kmínu zalijete 250 ml vroucí vody, zakryjete a necháte zhruba 7 minut vyluhovat. Scedíte přes sítko můžeme osladit medem.

Kmínový čaj pijeme dvakrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý. Je vynikající pro kojící maminky, protože podporuje laktaci, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a zároveň miminku pomáhá proti nadýmaní.

Související

  • Smažené švestky ve skořicovém těstíčku

    Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.

  • Pomerančový likér

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.

  • Ovocné knedlíky z kuskusu a vloček

    V pátečním Apetýtu jsme se tentokrát zaměřili na knedlíky, na jejich lehčí variantu – základem bude kuskus. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...