Když krev volá o pomoc. Nemoci krve vám mohou navždy změnit život, říká MUDr. Petra Bělohlávková

5. červen 2017

Krevní onemocnění jsou velmi širokou a různorodou skupinou. Svou komplikovaností motají hlavu nejen pacientům, ale i mnohým lékařům. Příčinou pestrého spektra chorob je velké množství buněk, které se v našich cévách nacházejí. Může se jednat o celkem mírné nemoci, ale i o agresivní a život ohrožující stavy.

Krev je životodárnou mízou organismu, pohonem srdce a elektrárnou života. S věkem roste i ubývá, každé čtyři měsíce se v uzavřeném systému kompletně vymění, aniž bychom to zpozorovali. Je nejpohyblivější tkání těla. Její složitý mechanismus rozdmýchává život i nemoc.

Pro lehčí orientaci, můžeme nemoci krve rozdělit podle buněk, které postihují a prostředí, ve kterém „plavou":
Červené krvinky, erytrocyty - jejich hlavním úkolem je dopravit kyslík do tkání a zpět do plic "odnést" zplodiny metabolismu, oxid uhličitý.
Bílé krvinky, leukocyty - tyto buňky se starají o naši obranyschopnost a jejich hlavním posláním je boj proti infekci.
Krevní destičky, trombocyty - zajišťují zástavu krvácení při poranění cév.
Krevní plazma - odpovídá za tekutost krve a mimo to obsahuje řadu významných látek, jako jsou srážlivé faktory či transportní bílkoviny.

Tak jako je rozmanitá krev, jsou rozmanitá i krevní onemocnění a jejich příznaky. Každý se obává rakoviny a leukémie není žádnou neznámou, už méně z nás ale ví o krevních - tzv. myeloproliferativních onemocněních.

Zpočátku se projevují nenápadně či vůbec, jejich dopady na život mohou být ale zásadní. I malé příznaky mohou předznamenávat veliké zdravotní problémy. Když je krev nemocná, tělo se ozve, vnímejte jeho signály.

Dělají se vám modřiny, ani nevíte jak, nebo vás trápí časté krvácení z nosu? Problémy s krví se ale projevují i otoky nebo velkou únavou. Pak je na čase zajít k odborníkovi.

Krev proudící v žilách (ilustrační foto)

Onemocnění krve a kostní dřeně zahrnují častá i vzácná onemocnění, vesměs se ale jedná o onemocnění vážná, vyžadující specifickou léčbu. Mezi nejčastější onemocnění patří anemie.

Základní krvetvorné tkáně, které vytvářejí krevní elementy a mají na starost imunitní reakce jsou kostní dřeň, brzlík (thymus), lymfatické uzliny a slezina a do jisté míry játra.

Kostní dřeň je zodpovědná za produkci velké části složek krve. V kostní dřeni jsou uloženy kmenové buňky, které mají potenciál k tvorbě veškerých typů buněk krevní tkáně.

Krvetvorba je velice složitý proces, na kterém se účastní velký počet buněk, které si mezi sebou předávají informace tak, aby vznikala vždy právě ta buňka, která je potřeba a která v danou chvíli vzniknout má.

Radioporadna: MUDr. Petra Bělohlávková - Když krev volá o pomoc! Nemoci krve. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio