Kdo z celé republiky nejlíp třídí odpad? Obyvatelé Královéhradeckého kraje!

20. červen 2019 10:28

Množství tříděného odpadu, které každoročně odevzdáme do více než 400 tisíc k tomu určených nádob, rok od roku roste. Momentálně je to asi 50 kilogramů na osobu ročně. V Královéhradeckém kraji můžeme být hrdí na to, že třídíme vůbec nejvíc z celé republiky.

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

„Bezesporu to potěší. Protože právě Královéhradecký kraj je na tom v žebříčku třídění odpadu za rok 2018, co se týká výtěžnosti, na prvním místě. Obyvatelé tohoto kraje za loňský rok vytřídili v průměru 56,6 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojového kartonového obalu. Tedy jsou jednoznačně první," říká Josef Mojžíš, mluvčí neziskové společnosti EKO-KOM.

Právě tahle organizace před lety vytvořila a provozuje systém třídění obalových materiálů a má přehled i o celkových statistikách. Na opačném konci žebříčku je kraj Ústecký a Praha, kde lidé odevzdali něco málo přes 40 kilogramů na osobu.

V celoevropském srovnání si ale i přes některé v uvozovkách slabší lokality vede Česko dobře.
„Obecně celá Česká republika patří v rámci Evropy k těm lepším třídičům odpadů. Dosahujeme ve srovnání s ostatními státy skvělých výsledků a jsme vždy na předních příčkách. Je to dáno i velmi vysokou mírou recyklace. To je podíl obalů, které byly v daném roce uvedeny na trh oproti těm, které byly vytříděny a předány k dalšímu využití."

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Pozitivní pro životní prostředí je i to, že množství odevzdaného tříděného odpadu podle Josefa Mojžíše rok od roku roste.
„Vývoj samotného třídění nám rok od roku neustále roste. Představte si, že v průměru za rok 2018 vytřídil každý Čech 49 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Pokud bychom šli několik let zpátky, pro srovnání například v roce 2009 to bylo necelých 36 kilogramů. Takže ta křivka kontinuálně roste."

Že je ale pořád na čem pracovat ukazují zkušenosti z jednotlivých měst a obcí

Až čtyři pětiny odpadu do popelnice nepatří, prokázala odborná analýza v Jičíně

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Specializovaná firma na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu, co lidé opravdu vytřídí. Výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech nebo na sběrném dvoře. 

Třeba jičínský místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město potvrzuje, že především obyvatelé sídlišť mají rezervy.
„Kde je absolutní anonymita, tam pravděpodobně vzniká nejvíce směsného odpadu a samozřejmě méně onoho tříděného odpadu. Protože když vyvážíme popelnici nebo nádobu na směsný odpad od rodinného domu, tak je to přesně identifikovatelné, odkud ten odpad je. Na sídlištích někdo třídí a někdo jiný bohužel netřídí."

Obce a města se přitom snaží o to, aby lidé třídili co nejvíc - ze systému totiž radnice dostávají podle množství vytříděného odpadu peníze do rozpočtu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související