Kaktus, který mi zapadl za skříňku, jsem vyndal po roce. Rostl dál

Tentokrát si budeme povídat o rostlinách, které pocházejí z Ameriky, díky nám lidem se ale rozšířily i do Středomoří nebo Afriky, rostou i vysoko v horách, v Peru třeba 4 500 metrů nad mořem. Nejmenší z nich měří v dospělosti jen asi 5 milimetrů, naopak ty největší dorůstají až do 15 metrů.

Pavel Pavlíček má ve svém domě v Chrudimi jednu z nejcennějších sbírek kaktusů ve východních Čechách. V oblibě má hlavně druhy pocházející z mexické pouště. Mimochodem první kaktusy byly do Evropy dovezeny už v polovině 16. století.

Je to více než 45 let, co se do Pavlíčkova domu vloudil první kaktus. V roce 1970 si postavil skleník původně na okurky, dneska je jeho dům v Chrudimi obklopen skleníky a pařeništi. Na ploše asi 200 metrů čtverečních rostou kaktusy. V roce 1971 založil Spolek pěstitelů kaktusů a už v roce 1982 při Svazu zahrádkářů i prodejnu Chrudimský kaktusář.

Ten první kaktus, který se vloudil mezi vaše okurky, ještě ho máte?
To už dávno ne. To byla opuncie mikrodasys a už odešla někam bůhví kam.

Kolika let se kaktusy, které žijí nejdéle, dožívají?
Ty, které žijí nejdéle, se dožívají rozhodně stovek let. Jsou kaktusy dlouhověké a krátkověké.

Thelocal lophothele

Kde se ten první kaktus u vás vlastně vzal? Pamatujete si, kdo vám ho dal a kdo vás nasměřoval na vaši životní cestu?
To je skutečně věc, která mi vypadla z paměti dávno. Prostě se mi dostala do skleníku ta opuncie, přítel měl tu samou, ale trochu jinou barvu, a tak jsme začali soupeřit v tom, kdo jich bude víc a různých. Z toho se najednou zrodila tato fantastická zábava.

Stalo se kaktusářství postupně vaší profesí?
Postupně ano a nelituji toho, baví mě to. Když je práce zároveň koníčkem, tak to je rozhodně ve prospěch věci.
Je jedna kuriozita související s kaktusy. V některých se vyskytuje alkaloid meskalin, takže svého času bylo držení více než pěti kaktusů s meskalinem trestné?Byl to zákon, respektive vyhláška. Byl vydán seznam rostlin, které se nesmějí pěstovat nebo držet, zakrátko zjistili úředníci, že to je hloupost, že se tady nikdo po lofoforách ještě nesjel, takže je to zbytečné.

Když jste cestoval do Mexika, přivezl jste si nějaké kaktusy? Je to vůbec možné?
Tehdy to šlo, protože soupis kaktusů, které jsme vezli přes hranice, jsme dávali na celnici na hranicích, takže to nějak prošlo, ale už tehdy tam říkali, že se vytváří nějaké předpisy, které tomuto zabrání. Už tehdy to bylo s problémy, ale dnes to vůbec nepadá v úvahu a jsou za to hodně tvrdé postihy, dokonce i trestní stíhání.

Obecně se traduje, že kaktusy patří k méně náročným rostlinám, pokud jde o péči. Co byste poradil každému, kdo to chce zkusit?
Já si myslím, že každému, kdo by to chtěl zkusit, bych řekl, že je to zaprvé nádherná záliba, je to záliba na hrůzu let, protože ten kaktus toho člověka pořád překvapuje. Poradil bych to, že každý, kdo má dost sluníčka, k tomu má nakročeno. Ty ostatní věci jsou už hračka. Důležité je nezalévat celou zimu, nechat kaktus v chladu, třeba i potmě, ale hlavně mu nedat vodu, protože to by pak rostl do nepřirozených podob.

Ferocactus diguetii, Baja California

Traduje se, že kaktusy vydrží velmi dlouhou dobu bez vláhy…
Já jsem udělal takovou zkušenost, že mi spadnul balíček s kaktusy za skříňku, kterou mám ve skleníku, po roce jsem je vyndal, zasadil a rostly. Nemyslím si, že to byly všechny, ale bylo jich sedm osm a z toho větší polovička přežila.

Co vás jako zkušeného kaktusáře v souvislosti s kaktusy nejvíc překvapilo?
Vlastně člověka překvapuje ta kaktusová sbírka neustále, protože to, co člověku nikdy nekvete, vykvete. Některé kaktusy se dožívají květenství, pohlavní zralosti po třech čtyřech letech, ale některé taky po 45 letech. Je to neustále krásné překvapování.

Minulou neděli jsem mluvila s plochodrážním jezdcem Alešem Drymlem jr. a tady je otázka pro vás: „Máme jeden kaktus doma, občas ho zalívám. Jak často by se měl kaktus zalévat?“
Samozřejmě každá rostlina se musí dostat k vodě, je fakt, že ten kaktus je teplomilný, suchomilný a má tu zásobu vody v sobě, aby mohl překonávat dlouhá období bez vody. Nicméně u nás velké kaktusy se zalívají tak pětkrát šestkrát do roka pořádně, aby se rozbahnily. Ty menší se zalévají samozřejmě častěji, protože ty rychleji vysychají. Takže zalévat v sezóně, když je teplo, sluníčko, když kaktus roste.

O tom, kde rostou největší a nejmenší kaktusy, o srazu kaktusářů v Chrudimi, počtech kaktusářů nejen v České republice i více o Albertu Vojtěchovu Fričovi si poslechněte v záznamu pořadu.

autor: ZAR
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.