K devadesátinám Přírodní rezervace Prachovské skály postavili v Českém ráji dřevěnou sochu Poutníka

10. červen 2023 10:04

Území Prachovských skal v Českém ráji  je chráněno jako přírodní rezervace. Ta byla vyhlášena už v roce 1933, tedy před 90 lety. Výročí připomíná i nová socha v centru Prachovských skal blízko Turistické chaty. Při usazování jasanové skulptury Poutníka, kterou vytvořil dřevorubec z Nepřívěci Ivan „dědek“ Šmíd, byla i redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Přírodní rezervace leží v CHKO Český ráj a chrání skalní město, lesní ekosystém a volně žijící rostliny a živočichy. Cílem je vést i návštěvníky k pozitivnímu vztahu k přírodě. Do tohoto rámce teď u příležitosti kulatého výročí vyhlášení rezervace přibyl k dobrému duchu Pelíškovi další sošný ochránce.

Podle jeho autora, dřevorubce a sochaře Ivana „dědka“ Šmída to je Poutník. Zároveň ale dodává, že to dost dobře může být i poustevník. Socha dohlíží na sousední Pelíškův pramen, ale také na parkoviště u centrální pokladny při vstupu do skal.

Tvorba vede k lepšímu poznání sebe sama

Čtěte také

Dřevorubec Ivan Šmíd pracuje na Šumavě, i jinde, ale domov má v Nepřívěci na Sobotecku ve 200 let staré chalupě, kterou sám opravil. Letní ateliér umístil do stodoly, v zimě tvoří přímo v chalupě.

Jeho životní příběh dotvářejí nejrůznější profese: byl konstruktérem, lesním dělníkem, pracovníkem KRNAPu, vlekařem nebo terénním pracovníkem Horské služby či masérem reprezentačního týmu biatlonistů.

K jeho životu vždycky patřil sport. Do svých třiceti let se profesionálně zabýval hlavně atletikou, ale i horskými běhy, ultramaratony a skialpinismem.

Dodnes s chutí vyhledává lezecké terény, díky nimž se mimo jiné vrací mezi spřízněné duše z Lezeckého kroužku Prachov.

Chodit, putovat, chodit

Ve své výtvarné tvorbě Ivan odhaluje hlavně krásu dřeva a ve svých dílech jej nechává promlouvat v tvarech, liniích a někdy i barvách.

Čtěte také

Plastiky mají spirituální ladění a vyjadřují i tvůrcovy pocity a prožitky, často jsou odrazem stavu jeho duše. Ostatně, jak sám říká, umělecká tvorba je pro něj jednou z cest, která vede k lepšímu poznání sebe sama.

K dřevěné soše Poutníka (nebo také poustevníka), který v srdci skal symbolizuje i pokorné putování Přírodní rezervací Prachovské skály, svérázný tvůrce dodává: „Když se socha bude líbit, budu mít radost. A když to někoho povede i k zamyšlení, že poutník - poustevník dorazil po dlouhé době do Prachovských skal, tak to třeba někoho bude motivovat, aby si nevozil, jak já říkám, zadek v autě a začal víc chodit..“

Spustit audio

Související