Jihlavské pivo pili už Husité. Vydejte se za jeho historií novou Pivovarskou stezkou

17. únor 2014
Česko – země neznámá

Pivovarnictví patří podle historických pramenů k Jihlavě už od 15. století. Patřilo k nejvýznamnějším výrobním odvětvím a sladovníci měli rozhodující postavení v řízení obce. Dodnes se zachovaly pozůstatky někdejší pivovarnické slávy. Od prosince roku 2013 si je každý může připomenout díky nové Pivovarské stezce.

Naučná stezka má 11 zastavení a začíná u sloupu se sousoším Piety za Znojemským mostem. Teprve nedávno se historikům podařilo v městských knihách najít záznam, který potvrzuje, že i Jihlava měla svou chmelnici. Rostla právě na tomto místě, před bývalou Brtnickou bránou.

K další informační tabuli se dostaneme přes Znojemský most do historického jádra Jihlavy. V zatáčce ulice Čajkovského stojí přízemní budova s vysokou sedlovou střechou, která si dodnes zachovává historické rysy. „Tady stál sladovnický šrotovací mlýn, který patřil jihlavskému sladovnickému cechu,“ říká historik jihlavského Muzea Vysočiny Radim Gonda.

V nedaleké Úzké ulici, která šířkou dělá opravdu čest svému jménu, stávala sladovna. Sešrotovaný slad pak zpracoval malý pivovárek, který byl v podstatě za rohem, v Brněnské ulici. Místo už pivovar ani zdaleka nepřipomíná, ale když zapojíme fantazii a přečteme si informace na tabuli, ocitneme se třeba i v 15. století. „Jednalo se o jeden z nejstarších jihlavských pivovárků. Už v době, kdy Jihlavu obléhali Husité, se odtamtud linula vůně vařeného piva,“ doplňuje historik.

Za zmínku určitě stojí i zastavení u kostela svatého Jakuba, ve kterém už v roce 1513 stál ve sladovnické kapli sladovnický oltář. Potvrzuje to významné postavení jihlavského sladovnického cechu.

Kostel svatého Jakuba, ve kterém je i sladovnická kaple

Na dnešním Masarykově náměstí kdysi stávaly slavné hostince. V místě dnešní banky nad Základní uměleckou školou sídlil hostinec U Zlatého lva. V jeho nejslavnějších dobách v něm byly ubytovávány významné návštěvy města. „Mezi nimi třeba v polovině 17. století i velitel švédské okupační posádky plukovník Samuel Österling,“ přidává perličku Radim Gonda. V protějším hostinci u Zlaté hvězdy zasedaly zase významné jihlavské cechy a v hostinci U Tří knížat prý roku 1815 bydlel saský král.

V roce 1859 byl cech pivovarníků zrušen a místo několika malých pivovárků vyrostl jeden velký pivovar, který byl s velkou slávou otevřen 4. dubna 1861.

Turistické informační centrum, které sídlí v budově jihlavské radnice, zdarma nabízí brožuru s podrobnou mapkou a popisem jednotlivých zastavení na Pivovarské stezce. Samotná procházka trvá asi hodinu, ale můžete si ji příjemně prodloužit posezením v některé z restaurací.


Zvětšit mapu

Spustit audio