Ještě nečtou, ale už vypráví. Dvojčata Jáchym a Štěpán mají celostátní cenu pro nejmladší vypravěče

1. duben 2018

Je jim pět let, bydlí ve Veliši, navštěvují místní mateřskou školu, číst ještě neumí, ale vyprávění pohádek „z hlavy" jim jde skvěle. Jáchym a Štěpán Elisovi zaujali v Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně v okresním kole „Čteme všichni, vypráví jen někdo", postoupili do kola  krajského, pak do celostátního, kde vyhráli. 

Slavnostní vyhlášení Nejmladšího čtenáře roku a vypravěče 2018 se uskuteční 4. dubna v Praze v přímém přenosu České televize při předávání cen Magnesia Litera 2018.

„Už od roku 2011 je v knihovnách po celé České republice oceňován nejlepší čtenář. Letos je téma zaměřené na nejmenší děti, protože u nás startuje pilotní ročník kampaně S knížkou do života (Bookstart). V březnu byli vybráni nejmladší čtenáři s nejzajímavějším čtenářským příběhem. Vítězi se stali předškoláci, dvojčata Jáchym a Štěpán," říká Věra Trybenekrová z dětského oddělení Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, kde klukům předali ocenění Čtenář roku 2017, přestože ještě nečtou.

Dvojčata jsou nadaná a sehraná jako tým
„Jejich vyprávění pohádek je výjimečné. Už tři roky se účastní vypravěčské soutěže Čteme všichni - vypráví jen někdo, ve které každoročně suverénně ovládnou svou kategorii, mnohdy by mohli konkurovat i dětem starším. Jsou velmi bystří, vypravěčsky nadaní a sehraní jako tým - vyprávět příběhy jsou totiž schopni i dvojhlasně. To je věc, kterou i dospělí musí dlouho trénovat. Jáchymovi ani Štěpánovi se nikdy nestalo, že by něco zapomněli, přeřekli se nebo se ztratili v příběhu. A pokud ano, tak si toho nikdy nikdo nevšiml," přibližuje knihovnice Michaela Sehnalová.

Jičínští školáci na vyhlášení nejpilnějších čtenářů loňského roku

Ke knihám mají oba chlapci blízko
Čtení pohádek a vyprávění s rodiči a prarodiči je pro ně naprosto běžnou součástí života. Navštěvují pravidelně s rodiči a prarodiči knihovnu a účastní se akcí a soutěží, kde vyhrávají. V měřítkách hodnocení čtenářské gramotnosti jsou na velmi dobré úrovni. A vysoká čtenářská gramotnost jde ruku v ruce s budoucími studijními výsledky. Jáchym a Štěpán sice znají slovo od slova, ale nezůstávají jen u pouhé deklamace, nepitvoří se, rozlišují přímou řeč, vyprávějí.

„Četli jsme jim z knížek a vyprávěli pohádky a oni nás pak - asi jako to dělá většina dětí - začali postupně doplňovat a opravovat, říkat odstavce z paměti, pak si pouštěli i audiopohádky a výsledek jste slyšeli i dnes, kdy plynule převyprávěli pohádky od Josefa Čapka - O pyšné noční košilce a O pejskovi a kočičce: Jak pekli dort. Vybrali si je sami, protože se jim líbily, ale zpaměti znají i jiné," dodává maminka Jana Elisová, zatímco dvojčata zkoumají regály s knihami v dětském oddělení a těší se, že si už brzy budou číst sama.

Nejmladší vypravěči Štěpán a Jáchym Elisovi

Vyhlášení nejpilnějších dětských čtenářů v jičínské knihovně je pro ně zároveň inspirující, protože se tak setkávají se školáky, kteří si svůj život bez knížek už nedokážou představit.

Nejpilnějšími čtenáři jsou Andrea, Eduard a Honza
Slavnostní okamžiky v jičínské knihovně prožívaly i děti školou povinné. Na besedu tam za nimi přijela spisovatelka Ilka Pacovská a ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Muller, kteří jim společně s Davidem Jungem, ředitelem Akademie Jana Ámose Komenského z Jičína vyprávěli o oblíbených knihách svého dětství, o cinkání starého psacího stroje, Foglarovkách, o rodinných novinách nebo komiksech.

Ilka Pacovská potvrdila, že dětskou fantasy sérii Sedmý smysl začala psát až ve svých šedesáti letech.

Spisovatelka Ilka Pacovská a ředitel Albatrosu Ondřej Múller

„Nejvíc si cením komentářů, ve kterých mi rodiče děkovali za to, že děti se při čtení Sedmého smyslu „rozečetly" a sahají po dalších a dalších knihách. A cením si i „stížností", kdy si čtenáři krátili čtením cestu v dopravních prostředcích a přejeli cílovou stanici," usmívá se Ilka Pacovská a upozorňuje, že k deseti dílům už opravdu žádný nepřibude.

Dárky od jičínské knihovny a Akademie J. A. Komenského při setkání převzali nejpilnější čtenáři za rok 2017: Andrea Nožičková (vloni přečetla 271 knížek), Eduard Veselý (166 knih) a Jan Vaníček (152 knih).

Tyto „nenapravitelné" čtenáře uslyšíte i v našem reportážním zvuku.

Čtenářky ze šesté třídy 1. ZŠ v Jičíně
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.